top of page

Het gemak (of ongemak) van wasbare luiers

Bijgewerkt op: 26 okt. 2023

Met wasbare luiers voorkom je afval, bespaar je geld en wordt je kindje vaak eerder zindelijk. Maar wat is nou eigenlijk precies waar en waarom zou je er wel (of niet) voor kiezen. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen wegwerpluiers en wasbare luiers? We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

wasbare luiers Sammy Ray

De wasbare luiers van vroeger zijn inmiddels flink verbeterd. Het zijn gelukkig niet meer de lappen die je met spelden aan elkaar vast zet. Je hebt tegenwoordig veel verschillende keuzes, van klittenband tot drukknoopjes. En dankzij de vrolijke printjes zijn ze ook nog eens leuk om te zien. Ben je nu op zoek naar een leuk en duurzaam kraamcadeau? Bekijk dan een de wasbare luiers van HappyBear.


De voor- en nadelen van wasbare luiers op een rij

Met een baby zijn luiers de eerste jaren van hun leven een grote kostenpost gebleken. De keuze voor wasbare luiers of wegwerp luiers heeft hier voor veel mensen invloed op. Ook bespaar je een hoop afval en bevat het geen chemicaliën waar het tere babyhuidje niet goed tegen kan. Voor kersverse ouders klinkt dit als muziek in de oren, maar er staan ook een paar nadelen tegenover. De voor- en nadelen van wasbare luiers op een rijtje:


Voordelen wasbare luiers


Nadelen wasbare luiers


1. Geen gebruik van chemicaliën

Wist je dat in wegwerpluiers chemicaliën worden gebruikt? Door deze chemicaliën wordt baby urine omgezet in een gel-achtig goedje. Hierdoor kan de luier meer vocht opnemen. Niet alle baby’tjes kunnen hier goed tegen en krijgen een allergische reactie. De meeste wasbare luiers zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals bamboe, katoen of hennep. De zachte binnenkant is absorberend en voelt daardoor fijner aan voor de huid van je baby.


2. Minder afval

Waar een wegwerpluier voor een enorme berg afval zorgt, is de wasbare luier weer meer energieverbruik kwijt door de extra wasbeurten. Toch zijn wasbare luiers onderaan de streep beter voor het milieu. We zijn blij dat steeds meer mensen zich inzetten voor een groener en duurzamer leven. Wasbare luiers kunnen hier een voorbeeld van zijn. Als je er vanuit gaat dat een baby gemiddeld vijf luiers per dag draagt, dan produceert je kleintje al gauw 22 kilo aan luierafval per maand. Wist je dat we in Nederland voor 114 miljoen kilo aan luierafval hebben per jaar? Bovendien is het absorptiemateriaal in een wegwerpluier moeilijk afbreekbaar. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes in Nederland die luiers apart inzamelen, waardoor het beter gerecycled kan worden.


3. Wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers

Eén van de belangrijkste redenen voor veel ouders waarom ze kiezen voor wasbare luiers is de besparing van kosten. Wasbare luiers zijn namelijk een stuk goedkoper dan wegwerp luiers. Het hangt wel van een paar factoren af, maar je kan gemiddeld zo’n 500 euro besparen bij je eerste kindje. Krijg je nog een kindje en gebruik je dezelfde luiers? Dan heb je natuurlijk een veel grotere besparing gedaan. Na het gebruiken van je luiers, kun je er ook nog over nadenken om ze door te verkopen.


4. Duurzamer en beter voor het milieu

Zelf als je het wassen van de wasbare luiers meetelt, stoot je nog steeds minder CO2 uit dan wanneer je gebruik maakt van wegwerpluiers. Ook bespaar je op het gebruik van water. Huh, ik hoor je denken ;) Je bespaart op water omdat het produceren van 1 wegwerpluier ongeveer 25 tot 35 liter water kost! Ontzettend veel water dus, daar kunnen wel wat wasjes in de wasmachine voor draaien. En zoals we al eerder hebben genoemd, bespaar je ook enorm op afval. Dit alles is beter en duurzamer voor het milieu.


5. Kinderen worden sneller zindelijk

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar het lijkt er in het algemeen op dat kinderen die een wasbare luier dragen zich eerder bewust zijn dat ze geplast hebben. Door deze bewustwording zijn ze ook eerder geneigd om aan te geven dat ze naar de toilet (of potje) moeten. Met een wegwerpluier merkt je kleintje minder van een vochtige luier, waardoor ook de motivatie ontbreekt om zindelijk te worden.


6. Makkelijk te wassen

wasbare luiers sammy ray

Het wassen van wasbare luiers is gelukkig is makkelijk. Ken je de All-In-One wasbare luiers van HappyBear? Dankzij het losse inlegvel verwijder je makkelijk de ontlasting, dit gooi je direct in de prullenbak. De natte luier gaat in een open emmer. Als je de luiers wilt gaan wassen, kun je ze gewoon samen met ander wasgoed wassen.

 

1. Eenmalig grote investering

Als je kiest voor wegwerpluiers dan schaf je elke keer wat luiers aan. Het lijkt hierdoor goedkoper. Wasbare luiers koop je eenmalig, maar is hierdoor wel een grote investering. Niet iedereen heeft dit bedrag zomaar klaar staan en kan daarom kiezen voor wegwerpluiers.


2. Meer wasbeurten van wasmachine nodig

Je hebt naar schatting in de eerste twee maanden ongeveer drie extra wasbeurten per week nodig. Daarna gaat het om twee wasbeurten per week. Na het wassen hang je de luier op aan een wasrek en laat je hem drogen (dus niet in de droger).


3. Ruimte nodig voor het drogen van de wasbare luiers

Niet iedereen heeft de luxe om een wasrek met luiers ergens te stallen. Wasbare luiers kunnen namelijk niet in de droger en zullen moeten drogen op de natuurlijke manier. Hierdoor heb je wel met regelmaat een wasrek staan waar je luiers aan drogen.


4. (On)gemak

De meest voorkomende reden die we horen waarom ouders kiezen voor de wegwerpluier is gemak. Je hebt er minder omkijken naar, geen extra was en je hoeft niet in een keer een grote uitgave te doen. Gelukkig zijn de wasbare luiers wel steeds makkelijker in gebruik. Drukknopen en klittenband maken het makkelijk om de luier om te doen. Bij baby’s heb je wel eens te maken van een flinke poepluier. Bij een wasbare luier komen er wel wat extra handelingen bij kijken versus de wegwerpluier. Deze laatste gooi je namelijk gewoon weg. Bij een wasbare luier vangt de inlegvel het meeste op, maar zal je de rest wel even moeten schoonspoelen.


Een poepluier in een luieremmer zonder deksel, gaat dat niet stinken?

Het was even wennen, maar wist je dat je een poepluier het beste kunt bewaren in een luieremmer zonder deksel? Bij een wegwerpluier wordt geadviseerd om een luieremmer met deksel te gebruiken, maar bij wasbare luiers is het precies andersom. Na ongeveer twee dagen, verzamel je alle luiers om je wasmachine te vullen. Tot die tijd bewaar je ze in een open luieremmer. Als je de gebruikte wasbare luiers namelijk in een dichte luieremmer bewaard, wordt het een brandhaard van bacteriën en die verspreiden een vieze lucht. Ook tast het de kwaliteit van je luiers aan. Oplossing is dus een open luieremmer. Je kan de luiers gewoon bij je reguliere wasjes meewassen.


Begin op tijd met je verdiepen in wasbare luiers
wasbare luier sammy ray

We horen het regelmatig; was ik maar eerder begonnen met wasbare luiers! Als je ze een aantal weken gebruikt en een handigheid gevonden hebt, dan wil je niet meer terug. Maar dan is het wel verstandig om je op tijd verdiept te hebben in dit onderwerp. Wasbare luiers werken namelijk enorm goed als je ze door hebt, maar wanneer je leven op de kop staat met je pasgeboren baby, dan is het een flinke opgave om je hierin te verdiepen.


Wat heb je nodig om te starten met wasbare luiers?

Wil je beginnen met wasbare luiers, dan zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Het is wel afhankelijk of je fulltime wasbare luiers gebruikt, maar dan adviseren we ongeveer deze aantallen:

  • 24 wasbare luiers

  • 8 overbroeken (afhankelijk of je kiest voor All-In-One luiers of niet)

  • Losse (bamboe) inlegvellen

  • Luieremmer (zonder deksel)

  • 2 wasnetjes

  • 1 wetbag voor onderweg

  • Wasbare billendoekjes


Moet je voor wasbare luiers grotere babykleding kopen?

Een wegwerpluier is eerst plat en zuigt zich vol naarmate er urine in komt. Bij een wasbare luier werkt dit anders; deze is zo dik als hij is. Maar kleding een maat groter kopen hiervoor is niet nodig. Wel kun je eventueel gebruik maken van een romperverlenger. Met dit systeem maak je de romper iets ruimer, zonder dat de romper bij de armpjes en nekje te groot wordt.



Ben je nog op zoek naar een leuk kraamcadeau? Bekijk dan eens de Duurzame Kraamcadeau pakketten van Sammy Ray.


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page