top of page

9 Tips voor een beter koelkast management

Bijgewerkt op: 31 mei

Voordat wij ons gingen verdiepen in een duurzaam leven, gooiden wij veel voedsel weg. Vrij snel hadden we al het idee dat iets niet meer goed was of bedorven. Hadden de voorgesneden bladsla in plastic verpakkingen een klein bruin randje? Dan gooiden we de hele zak al weg. Zonde, weten we nu…

tips voor een betere koelkast management

Wist je dat voedselverspilling een groot probleem is in Nederland? Van al het voedsel wat we kopen, beland ongeveer 40% hiervan in de prullenbak. Een normaal gezin met 4 personen gooit al snel meer dan honderden euro's per jaar aan voedsel weg.


Voordat wij ons ‘groenere’ leven in gingen, stond de koelkast vaak helemaal vol. Maar had ik toch nog het gevoel dat we niets te eten hadden. Het gevoel van luxe of dat we zo bevoorrecht waren we ons niet bewust van. En het combineren van restjes hadden we ook nog niet echt onder de knie. Buiten het feit dat we veel voedsel hebben verspild door dit weg te gooien, is het natuurlijk ook erg zonde van het geld geweest.


Er is veel rust gekomen toen wij bewuster naar onze omgeving gingen kijken. Op het moment dat we besloten om ons afval drastisch te verminderen, zijn we de spullen om ons heen meer gaan waarderen. Plannen voor het diner worden zorgvuldiger gemaakt en we zijn dankbaarder geworden voor het feit dat we zoveel voedsel tot onze beschikking hebben. De creativiteit die we voelen om ons eten echt op te koken, krijgen wij een heel voldaan gevoel van.


Gelukkig is het niet moeilijk om je levensstijl aan te passen om minder voedsel te verspillen. We hebben een aantal makkelijke tips voor je om deze bewuste draai aan je leven te kunnen geven.


Tip 1: Voorraadkast

De meeste mensen hebben een voorraadkast waar veel voedsel in bewaard wordt. Denk aan ingrediënten die niet in de ijskast bewaard hoeven te blijven. Onze tip is om voordat je boodschappen gaat doen deze kast te bekijken en vanuit hier je gerechten te bedenken. Dit voorkomt niet alleen het over de datum lopen van producten, maar het bespaard ook geld. Gebruik je creativiteit om bijzondere combinaties te maken, misschien bedenk je wel een heerlijk nieuw gerecht!


Tip 2: Voorraad

Bewaar je restjes. Heb je bijvoorbeeld groenten over? Maak er een lekkere groentebouillon van en vries dit in. Overgebleven groenten (denk aan ui, knoflook, tomaten, aardappels, wortels, selderij, prei etc.) kan nog een krachtige bouillon van getrokken worden. Mocht je ruimte willen besparen in je vriezer, dan kun je deze bouillon heel geconcentreerd maken (dus met minder water, of goed laten inkoken) en dit in ijsblok-bakjes invriezen.


Stap 3: FIFO

In de supermarkt, horeca etc. is FIFO een bekende term. Het betekend First In First Out. Door deze regel bij jezelf toe te passen, hoeven producten niet meer over datum te gaan. Het gaat er namelijk om dat je voedsel wat als eerste op moet, ook vooraan en goed in het zicht ligt. Heb je bijvoorbeeld een groentelade in je ijskast? Haal de restjes groenten er even uit, voordat je alle nieuw gekochte groenten in de lade legt. Daarna kunnen de “oudere’ groenten er weer bovenop gelegd worden. Op deze manier pak je als eerste wat op moet. Met FIFO verplaats je alles naar voren wat als eerste op moet.


Stap 4: Koop lelijk

Oké, we hebben hier een beetje een rare term aan gekoppeld. Maar wat we bedoelen met koop lelijk is dat we de ‘lelijke’ groenten zijn gaan waarderen. Het is ons opgevallen dat in de supermarkt alleen de perfecte groenten worden verkocht. Een komkommer met een gekke kromming zien we niet in de schappen terug komen. Hierdoor gaat er al veel voedsel verloren, omdat de supermarkt dit niet aan de consument wil verkopen. Gelukkig zijn er winkels die hier op in zijn gesprongen, om minder voedsel verloren te laten gaan. Er zijn tegenwoordig zakken met groenten te koop die niet perfect zijn. Maar de smaak is net zo goed. Wij kiezen graag voor deze buitenbeetjes.


Stap 5: Appeltje schillen…

Wist je dat in de schil van groenten en fruit vaak de meest voedselrijke delen van het product is? In plaats van aardappels, wortels, komkommers en appels te schillen, kun je de schil beter laten zitten. Zo houdt je meer over, met name als het gaat over de hoeveelheden van vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels.


Stap 6: Opslaan van voedsel

Horen de spullen die je in de ijskast bewaard wel in de ijskast? Door ze op de juiste plek te bewaren, gaat alles langer mee. Zo kun je een avocado eerst op kamertemperatuur bewaren. Zijn ze rijp geworden, breng ze dan over naar de ijskast. Wortels kun je het beste bewaren door de uiteinden af te snijden en te bewaren in een afgesloten glazen pot in de koelkast.


Stap 7: Bewaar je koffiedik

Bij deze stap is het wel van belang dat je van tuinieren en koffie drinken houdt. Want wist je dat je koffiedik nog gewoon kunt gebruiken? In plaats van weg gooien bij het afval, is het uitermate geschikt voor tuinieren. Het voegt stikstof toe aan je grond. De extra zuurgraad die deze koffiedik aan je tuin toevoegt worden veel planten erg van. Ook houdt het slakken weg uit je tuin.


Stap 8: Houd overzicht en vermijd rommel

Houd je ijskast schoon en opgeruimd. Door goed overzicht te houden, heb je sneller in de gaten of iets snel op moet. En een goed georganiseerde koelkast geeft rust. Nooit meer een verlepte groenten in de groentelade of een beschimmeld pesto-potje. Daar worden we blij van!

Stap 9: Vries restjes in

koelkastmanagement

Wij houden van restjes bewaren. Met name omdat dit weer een keertje koken scheelt op dagen dat we druk zijn. Er gaat bij ons geen avondeten meer verloren, omdat we gelukkig veel ruimte in de vriezer hebben. We houden hier ook rekening mee tijdens het boodschappen doen. We hebben niet voor zeven dagen in de week voedsel nodig, omdat we met de restjes ook wel weer een paar avondmaaltijden kunnen maken. En niet alleen als avondeten, een salade of wrap kan ook heerlijk als lunch dienen.


En we zijn niet alleen zuinig met onze restjes etenwaren. Ook alle producten van Sammy Ray zijn ontstaan uit afvalmateriaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Doorgeef Inpakpapier. Je kunt dit eindeloos hergebruiken en het is gemaakt van stukjes reststof. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier alle printjes.


Heb jij nog een goede tip? Laat ons dit weten via de opmerkingen. Dankjewel alvast!


15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page