top of page

Tips voor duurzame sinterklaascadeaus

Bijgewerkt op: 30 okt. 2023

Op zoek naar echte duurzame sinterklaascadeaus? Al jaren is het Sinterklaasfeest een moment om flink te consumeren. Een feest van gezelligheid, maar ook waar meters cadeaupapier wordt verslonden. Wij zijn zelf groot fan van een gezellig avondje met elkaar doorbrengen onder het genot van kruidnoten, glaasje wijn en cadeaus. Maar we doen dit het liefste op een zo duurzaam mogelijk manier. Zonder in te leveren op gezelligheid. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan snel verder.


duurzame sinterklaascadeaus chocomelk

1. Duurzame sinterklaascadeaus

Sinterklaascadeaus en surprises zijn ontzettend leuk, maar niet altijd erg duurzaam. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het een duurzaam sinterklaasfeest te vieren. We inspireren je graag!


1.1 Waar koop je duurzaam speelgoed?

Er zijn steeds meer (web)winkels te vinden waar je duurzaam kunt shoppen. Wij zijn zelf erg fan van Lazy Lama. Je vindt hier speelgoed voor verschillende leeftijden, maar het ziet er ook nog eens tof uit. Of neem eens een kijkje op de site van KinderWonderland. Je slaag hier heel goed voor alle creatieve kinderen (en volwassenen).


1.2 Fairtrade sinterklaascadeaus

fairtrade logo

Als je een sinterklaascadeau aan een kind geeft, hopen wij altijd dat dit speelgoed niet door kinderhanden gemaakt is. Kijk daarom altijd even of er een fairtrade label op het speelgoed zit. Op deze manier weet je zeker dat makers van dit speelgoed een eerlijke prijs hebben gekregen.


1.3 Tweedehands sinterklaascadeaus

Heb je er wel eens aan gedacht om jouw sinterklaascadeaus tweedehands te kopen? Want wie zegt dat speelgoed of spellen persé nieuw moet zijn? In een kringloopwinkel vindt je heel veel speelgoed wat er vaak nog goed uitziet. Koop je tweedehands dan ben je duurzaam bezig, maar het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Of neem eens een kijkje op online platformen zoals Marktplaats of Vinted. Er is een enorm aanbod van speelgoed, vintage producten of andere mooie sinterklaascadeaus online te vinden.


1.4 Plasticsoep sinterklaascadeaus?

Duurzame materialen, zoals hout of gerecyclede stoffen zijn vele malen duurzamer dan plastic. Om plastic te maken is er aardolie nodig; een niet-hernieuwbare brandstof, waarbij giftige stoffen vrij komen bij de verbranding. Koop je een sinterklaascadeau? Kijk dan of je plastic kunt vermijden. Heb je wel eens aan een Zero Waste cadeaupakket gedacht? Of bijvoorbeeld dit oogmasker van Sammy Ray; volledig gemaakt van restproducten waaronder textiel en kersenpitten.

duurzame sinterklaascadeaus sammy ray

1.5 Duurzame sinterklaascadeaus knutselen

Heeft degene die jij een sinterklaascadeau wil geven een voorkeur voor creativiteit? En vind je het leuk om knutselmateriaal te geven? Er bestaan heel veel creatieve materialen op een natuurlijke basis. Zoals de 100% organische speelklei van AILEFO; dit is veilig en milieuvriendelijk. Of de waskrijtjes van Crayon Rocks, volledig gemaakt door sojawas.


1.6 Let op het materiaal waar het gemaakt van is

Vaak zien producten op internet en in de winkel ontzettend mooi uit, maar we raden aan om ook altijd even te kijken van welk materiaal het is gemaakt. Zoals we eerder al noemden; probeer plastic te vermijden en kijk waar het vandaan komt. Hoe dichter bij huis; hoe beter. Een leuk voorbeeld hiervan is de drinkfles van Natural Bottle. Dit lijken plastic flessen, maar zijn gemaakt van bioplastic van suikerriet, met een bamboe dop. Ook zijn wij groot fan van de Hammam doeken van Happy Towels. Gemaakt op een eerlijke manier, van zacht bamboe en biologisch katoen.


1.7 Een activiteit of herinnering als uniek sinterklaascadeau

Je kan in plaats van een materialistisch cadeau ook een activiteit of herinnering geven. Maak er een leuke cadeaubon van en ga samen naar een musical, wedstrijd of een leuke workshop.

duurzame sinterklaascadeaus activiteit

2. Een vegan sinterklaasfeest

Wanneer je pakjesavond gaat vieren met vrienden of familie, dan horen daar natuurlijk lekkere hapjes en kruidnoten bij. En wil je daar wat vegan lekkernijen bij, lees dan snel verder.


2.1 Kant en klaar vegan sinterklaas snoepgoed

Geen zin om zelf in de keuken te staan en wat lekkers klaar te maken? Geen probleem, want in de supermarkt kun je ook al veel vegan sinterklaas snoepgoed vinden.

  • Jumbo → Bakkerskruidnoten

  • AH → Bakkerskuidnoten, biologische kruidnoten, kruidnoten, spelt kruidnoten

  • Plus → Pure chocolade kruidnoten

  • Hema → Spelt kruidnoten

  • Bolletje → Kruidnoten, bakkers kruidnoten, chocolade kruidnoten extra puur


2.2 Vegan sinterklaas recepten

Gevaarlijk lekkere recepten van Living the green life. Om te beginnen is deze vegan brownie met kruidnoten echt onweerstaanbaar! Of wat dacht je van de vegan gevulde speculaas... Dan krijg je spontaan zin in een gezellige sinterklaasavond(en). Gelukkig zijn ze ook nog eens niet moeilijk om te maken. Verras je familie en vrienden met deze lekkere vegan recepten en laat pakjesavond snel beginnen.


2.3 Vegan sinterklaascadeaus

Ben je op zoek naar een duurzaam en vegan sinterklaascadeau? Deze shampoobars zijn leuk om te geven, maar nog leuker om te krijgen! Helemaal vegan, plasticvrij en duurzaam geproduceerd. Je kan er leuke pakketten mee samenstellen en ze ruiken fantastisch. Of laat je inspireren door deze vegan cadeaupakketten.


3. Duurzaam inpakken van sinterklaascadeaus

Verpak je sinterklaascadeau dit jaar op een duurzame manier. Laat traditioneel cadeaupapier links liggen en probeer één van onze creatieve alternatieven. Je hoeft niet in te leveren op de uitstraling van je cadeau, het is nog steeds prachtig ingepakt!


Ken je bijvoorbeeld Doorgeef Inpakpapier? Hét duurzame alternatief op papieren inpakpapier. Het is gemaakt van reststoffen, verkregen van diverse ateliers. We maken met behulp van een sociale onderneming hier prachtig en kleurrijk cadeaupapier van. En ben je even vergeten hoe je er een cadeau mee kan inpakken? Scan dan de QR code in het waslabel en je ziet de diverse inpak-methodes.


Ben je benieuwd naar nog meer tips voor het duurzaam inpakken van je sinterklaascadeaus? Lees dan ook ons blog over duurzaam inpakken van je cadeaus.

duurzame sinterklaascadeau sammy ray

Heb je nog tips voor een duurzame sinterklaasfeest? Laat het ons weten in de opmerkingen.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page