top of page

Ecologische vaatwaspoeder, gebruik jij het al?

Bijgewerkt op: 8 nov. 2023

Denk jij wel eens na over duurzaam schoonmaken? Wij sinds een paar jaar wel. De meeste mensen onder ons maken gebruik van een vaatwasser. Zo ook wij en wat zijn we er content mee! We kunnen ons geen leven meer zonder de vaatwasser voorstellen. Behalve wanneer we lekker aan het kamperen zijn, dan wordt de afwas ineens quality time waar we stiekem ook best wel van genieten ;)


Ecologisch vaatwaspoeder sammy ray

Jaren hebben wij vanuit onwetendheid gekozen voor gemak en kochten we vaatwasblokjes, verpakt in plastic. Nadat wij ons meer gingen verdiepen in een groener leven en duurzaam schoonmaken, kwamen ook deze vaatwasblokjes voorbij. Het bleef namelijk een vreemd fenomeen: we gooien een plastic verpakt blokje in de vaatwasser en alles komt er schoon uit. En het plastic is mysterieus opgelost in het water?


We zijn gaan onderzoeken in hoeverre het afwasmiddel welke wij gebruikte nu duurzaam was. Wij wilden namelijk meer werken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en dus duurzaam schoonmaken. Een schok was het om te ontdekken hoe slecht de vaatwasblokjes zijn voor zowel milieu als mens. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn nog een hele zoektocht, wij nemen je graag mee in onze ontdekkingen.

Ecologisch vaatwaspoeder sammy ray

Steeds groener

Wij zijn erg blij met de hype dat steeds meer mensen groener willen leven; wat een prachtig voorbeeld voor de volgende generatie! Toch kan het een hele uitdaging zijn om groener te leven. De manier zoals wij dit doen is het stapsgewijs invoeren in ons dagelijkse leven; elke keer weer iets groener. En daar is dit vaatwaspoeder een van de vele voorbeelden van.


Dus ben jij ook aan het nadenken over een steeds groener leven? En wil jij ook meer milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Dan zijn we blij dat je dit artikel bent tegen gekomen. We geven niet alleen wat uitleg over ecologisch vaatwaspoeder, maar bieden dit ook aan in onze shop. Zie hier voor ons milieuvriendelijke afwasmachine poeder.


5 tips voor hardnekkige theïne

In onze ontdekkingstocht naar een milieuvriendelijk alternatief op het normale vaatwasmiddel, stuiten wij op een probleem: hardnekkige theïne... Dit is de aanslag die achterblijft in je mok als je thee hebt gedronken. Bij ons oude vaatwasmiddel dat totaal niet milieuvriendelijk (en mensvriendelijk) was verdween theïne als sneeuw voor de zon. Maar waarom bleef dit bestandsdeel wel achter als we een milieuvriendelijk alternatief gebruiken.


Het antwoord op deze vraag is chloor. Bah! Dat bestandsdeel willen we dus juist niet in ons vaatwasmiddel. Dus zijn we op zoek gegaan naar tips waardoor we toch een mooie schone vaat uit de machine krijgen:

1. Voorkomen is beter dan genezen; geen theïne meer gebruiken

Het is een beetje een inkoppertje, maar je kunt natuurlijk geen theïne meer gebruiken. Door de aanslag in onze kopjes ben ik gaan nadenken over hoe hardnekkig dit product eigelijk is. De zin in thee was ik hiermee even verloren en zijn wij overgestapt op andere thee-soorten. Wat dacht je bijvoorbeeld van lekkere verse munt of gember thee?


2. Zout

Wist je dat zout aanslag kan verwijderen? Neem een scheutje zout en wrijf hiermee over de nog vochtige plek heen. Goed naspoelen met water en de aanslag is verdwenen.


3. Citroensap

Ook citroenen doen wonderen. Wrijf met de binnenkant van de citroen over de vlek. Of laat een halve citroen even weken in je theemok met heet water.


4. Bakpoeder

Strooi wat bakpoeder in je theemok of theepot en laat een tijdje weken in heet water. Dit mag je gerust een paar uur laten staan. Spoel daarna af en de theïne is eruit. Dat is nog eens een mooi biologisch schoonmaakmiddel!


5. Azijn

Azijn is echt een wondermiddel, wij gebruiken het heel erg vaak. Om theïne te verwijderen kun je een scheutje azijn toevoegen met wat water. Even borstelen en naspoelen. De zure geur van azijn zal verdwijnen als het is opgedroogd.


Wat is een milieuvriendelijk vaatwasmiddel?

Een milieuvriendelijk vaatwasmiddel of ook wel ecologisch vaatwasmiddel genoemd is een product wat geen afbreuk doet aan het milieu. Het is in principe vrij van fosfaat, waardoor het milieuvriendelijker is dan normaal.


Er zijn drie soorten vaatwasmiddelen: vaatwasmachine poeder, gel en tabletten. Welke het beste bij je past is afhankelijk van je eigen voorkeur. Wij stellen zelf de voorkeur aan vaatwasmachine poeder, met name omdat we deze het makkelijkste kunnen doseren. De dosis laten we afhangen van de viesheidsgraad van de vaat.


  1. Poeder (Vaatwasmachine poeder werkt goed als je last hebt van hard water, geeft een soepele reiniging.)

  2. Gels (Goedkoopste oplossing. Als vaat erg vuil is, dan wordt het vaak niet goed genoeg schoon met gel.)

  3. Tabletten (Worden het meeste gebruikt. Makkelijk in gebruik, dosering staat vast, sterke reinigingskracht.)


Nadeel van tabletten

Niet elke tablet is natuurlijk slecht, maar waar we vooral even bij stil willen staan is het plastic wat om de tabletten heen zit. Nu zijn wij in de basis groot voorstander van een plastic-loze wereld, dus ook bij het vaatwasmiddel.


De oplosbare folie waar de tabletten in zijn omhuld zijn gemaakt van een PVA folie (polyvinylacetaat). Als dit in contact komt met water, lost het PVA vanzelf op. Maar: de afgebroken deeltjes blijven plastic. Dus wanneer dit weg spoelt met het afvalwater lozen we plastic in de goot. Niet milieuvriendelijk dus. Sterker nog: het is milieubelastend.


Vaatwasser versus met je handen afwassen: wat is duurzamer?

Er zijn veel discussies over de vraag of het nu duurzamer is om met een vaatwasser je afwas te doen of gewoon met een teiltje in de gootsteen. De nieuwste vaatwassers worden steeds duurzamer; er is minder energie nodig en er zitten waterbesparende functies op.


Er zijn weinig exacte cijfers bekend over beide opties, dus we kunnen niet met zekerheid garanderen welke optie het meest duurzame is. Ons gevoel gaat uit naar de vaatwasser mits dit een energiezuinige/waterbesparende versie is, maar wellicht dat dit gevoel ook bepaald wordt door onze eigen voorkeur ;)


Alternatief op het glansspoelmiddel

Wist je dat er een milieuvriendelijker alternatief is op de glansspoelmiddel? Azijn is het toverwoord. Gebruik dit als je voorkeur geeft aan milieuvriendelijk schoonmaken. Het is ook mogelijk om je vaatwasser zonder glansmiddel te laten draaien. Probeer allebei eens uit en test wat het beste bij jou past. Op deze manier heb je een echt biologisch schoonmaakmiddel.


Waarom vaatwasmachine poeder van Sammy Ray?

milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen sammy ray

Wij gebruiken nu al langere tijd ons eigen vaatwasmiddel en zijn hier erg tevreden mee. Zoals veel van onze producten delen wij graag waar we blij van worden. Zo ook dit product: plastic-loos verpakt, in een glazen pot die eenvoudig hergebruikt kan worden. We hebben eerder al genoemd dat we zelf het meest tevreden zijn met de poedervorm, omdat je hierdoor zelf kunt doseren. Vaatwaspoeder kopen bij Sammy Ray, neem maar eens een kijkje in onze shop.


Zero waste opties

Wij houden van zero waste. Maar wat is het precies? Zoals Nicky en Jessie van "Het Zero Waste Project" omschrijven is het een manier van kijken naar de wereld, waarin alles als holistisch geheel gezien wordt. Een omschrijving waar wij bij Sammy Ray ons goed in kunnen vinden.


Wij zijn groot fan van "Het Zero Waste Project" van deze dames. Ze leven al sinds 2014 zonder afval en hun ervaringen zijn erg inspirerend. Waar wij ook blij van worden: een bezoekje aan hun winkel. Check hun winkel Smir in Amersfoort!*


* Helaas is de winkel Smir gesloten.


De manier waarop je bij Sammy Ray ziet dat we goed kijken naar een zero waste productie, is in ons ontwerp-proces van verpakkingsmateriaal. We mijden plastic en gebruiken waar mogelijk gerecycled papier. Ook denken we na of er wel een verpakkingsmateriaal nodig is of dat het misschien wel hergebruikt kan worden.


Je eigen milieuverantwoordelijkheid

Een leuk woord voor scrabble: milieuverantwoordelijkheid ;) Wat we hier mee bedoelen is onze eigen verantwoordelijkheid die we dragen om voor het milieu te zorgen.


Ongetwijfeld maak je je zorgen over het milieu, anders was je waarschijnlijk niet op dit artikel belandt (dat hopen we tenminste!). Daarom geven we je een lijstje van ingrediënten waar je op moet letten als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen.


  • Fosfaten (help de dieren in het water door te voorkomen dat fosfaten hier terechtkomen, zodat er voldoende zuurstof in het water blijft)

  • Kleurstoffen

  • Kunstmatige kleur- en geurstoffen

  • Bleekstoffen

  • Dierlijke ingrediënten (niet getest op dieren, geen dierlijke bijproducten etc.)

Kun je niet genoeg krijgen van Sammy Ray? Wij zijn ook te vinden op Instagram en Pinterest.

Of wil je meer weten over een duurzaam leven? Lees dan ons blog Wat is duurzaam nu precies?


346 weergaven0 opmerkingen
bottom of page