top of page

Wat is duurzaam nu precies?

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023

Het woord duurzaamheid wordt tegenwoordig veel gebruikt. Je ziet de term voorbij komen in de huizenmarkt, kledingindustrie, voedselindustrie en ga zo maar door. Maar wat betekend het nu eigenlijk en hoe past Sammy Ray dit toe?


Weet je al precies wat duurzaamheid betekent en ben je vooral benieuwd naar hoe Sammy Ray dit toepast? Klik dan hier.

wat is duurzaam volgens Sammy ray

Van Dale

We hebben er maar even een woordenboek bij gepakt, zodat we de letterlijke betekenis kunnen ontcijferen. In het grote Van Dale woordenboek staat het volgende:


wat is duurzaam volgens Sammy ray

duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst) 1lang durend: een duurzame vrede 2weinig aan slijtage of bederf onderhevig: eikenhout is duurzaam 3het milieu weinig belastend: duurzame energie wind, zon, waterkracht enz.; duurzaam produceren.


Zoals je ziet worden er meerdere elementen benoemd en is het al vrij duidelijk omschreven. Het gaat om natuur en milieu, over duurzame ontwikkelingen en over tijd. Het is daarom op verschillende aspecten in terug te vinden. Het kan bijvoorbeeld in de ontwikkeling of materiaalgebruik van je producten zitten, maar ook in de manier van ondernemen.


Maatschappelijk verantwoord ondernemen voorbeelden

Binnen bedrijven wordt het steeds populairder om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Hier is zelfs een afkorting voor, omdat de term zo vaak gebruikt wordt: MVO. Wat er nu precies mee bedoeld wordt is dat een bedrijf zich bewust is van de impact op mens en milieu. Er wordt gezocht naar een goede balans tussen mensen, milieu en een financieel gezond bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden (financiering van bijvoorbeeld een sportschool abonnement) of het inkopen van circulair kantoor meubilair. Ook wordt er bijvoorbeeld gelet op energie; kan dit bijvoorbeeld van groene energie.


Een paar voorbeelden van grote duurzame bedrijven die hierin koplopers zijn qua ontwikkeling:

 • IKEA: Bij Ikea streven ze naar een positieve impact op mens en planeet, bijvoorbeeld door 100% op hernieuwbare energie voor de gehele organisatie te organiseren. Ook de producten van Ikea worden steeds meer van duurzame materialen gemaakt, zoals keukenfrontjes gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Lees hier meer over.

 • PLUS: Als supermarkt een positieve impact creëren voor producenten en werknemers, voor het milieu en dierenwelzijn. Wij worden er erg gelukkig van dat een winkel waar we bijna wel dagelijks komen zoveel aandacht schenkt aan deze goede dingen. Plus richt hier zich al jaren op en hebben in 2017 als directie een statement getekend. Wat er precies in staat kun je hier terugvinden.

 • WUR (Wageningen University & Research): Lekker dicht bij huis; deze universiteit staat in Nederland en wekt meer groene stroom op dan ze verbruiken. Ook organiseren ze regelmatig interessante evenementen en acties om het belang van duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Wist je dat ze de duurzaamste universiteit van de wereld zijn geworden in 2017? Nou, dan mag je jezelf een goed voorbeeld noemen!


En nu Sammy Ray nog

Na deze fantastische grote bedrijven, doen wij bij Sammy Ray het in het klein na. Als een kleine onderneming willen wij namelijk graag ons steentje bijdragen. Ons milieu heeft het zwaar genoeg en wij willen graag een lichtpuntje zijn. Daarom streven wij in al onze producten naar een klein mogelijke footprint achter te laten. In het ontwerp-proces stellen wij onszelf vaak de vraag; op welke manier kunnen wij een zo mooi mogelijk product maken, met zo min mogelijk afval en zo lang mogelijk plezier van het product beleven.


Tips & tricks

Wil jij ook wat duurzamer je leven inkleuren? Of misschien doe je dat al, maar ben je gewoon nieuwsgierig naar wat meer informatie? Hieronder delen we onze lijst van tips & tricks naar een meer duurzaam leven. Oja, een leuk bijkomend voordeel bij sommige; je bespaard er ook nog eens geld mee (we blijven Hollanders he?;)

wat is duurzaam volgens Sammy ray
 • Vervang oude gloeilampen door spaar- of LED-lampen;

 • Ga bewust om met verwarming (of airco). Zet desnoods een raam/deur dicht en trek een trui aan;

 • Zet lichten uit waar niet gewerkt wordt (of gebruik een tijdsplanner);

 • Zet een computer of tv helemaal uit (niet in stanby stand) en haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact;

 • Print zo min mogelijk / print bewust. Gebruik gerecycled papier en schakel je cartridge op ecofont (dit bespaard je inkt);

 • Creëer je eigen Urban Jungle; zet lekker veel planten neer;

 • Werk zoveel mogelijk vanuit huis;

 • Gebruik wat vaker je fiets in plaats van de auto;

 • Vervang je benzine of diesel auto voor een elektrische auto;

 • Scheid je afval;

 • Koop lokaal producten in; dit scheelt veel reistijd, dus CO2.


De duurzame wereld van Sammy Ray

Wij zijn al jaren erg geïnteresseerd in een duurzame wereld, maar vonden het niet altijd gemakkelijk om dit toe te passen. Zo waren we in het begin nogal zoekende naar de juiste afvalbak met afval scheiden, vonden we het lastig om onze geliefde vliegtuigreizen te verminderen en vergaten we vaak de lampen uit te doen. En op momenten dat we weer wat gelezen hadden over hoe het met Moeder Natuur gaat voelde we ons weer erg schuldig. Maar we hebben inmiddels bewust afscheid genomen van dit schuldgevoel (want daar kwamen we niet verder mee) en proberen nu in onze dagelijkse rituelen zo veel mogelijk duurzame keuzes te maken. Afval scheiden is zelfs leuk geworden. Dit had bij ons vooral met gemak te maken ;)


Om het overzichtelijk te maken hoe wij bij Sammy Ray om gaan met duurzaamheid hebben we een aantal belangrijke pijlers opgeschreven:

wat is duurzaam volgens Sammy ray

Recyclen – Recyclen – Recyclen

In afval zien wij vaak nog schoonheid. Afgedankte producten krijgen bij ons een nieuwe kans. We kijken er door onze wimperharen er naar en gebruiken onze creativiteit. Zo zijn bijvoorbeeld onze heerlijke geurkaarsen gemaakt van afgedankte glazen. En is het doorgeef cadeaupapier gemaakt van restjes textiel.


wat is duurzaam volgens Sammy ray

Verpakkings-loos

Als je een mooi cadeau in de winkel koopt zit deze vaak verpakt in doorzichtig plastic, in een kartonnen doos om vervolgens nog een plastic binnenkant terug te vinden. Wij vinden dat dit anders kan. Plastic komt er bij ons niet in! En voor papier gebruiken we graag groeipapier of bijvoorbeeld hergebruik van textiel. Oja, en alle postpakketten pakken we zoveel mogelijk in in hergebruik van kartonnen dozen die we overal vandaan krijgen of graskarton.


17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page