top of page

Hoe ik mijn ecologische voetafdruk probeer te verminderen: 8 tips

Bijgewerkt op: 23 apr.

Je ecologische voetafdruk, een term die we steeds vaker horen. Maar wat wordt hiermee precies bedoelt en hoe kun jij jouw ecologische voetafdruk verkleinen? Wil je goed zijn voor de wereld om je heen, dan is het goed om je bewust te zijn om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Een levensstijl waar ik me de laatste jaren steeds meer bewuster van ben geworden. Ben je benieuwd hoe ik dit doe en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Ik deel je al mijn tips, zodat jij hier ook mee aan de slag kunt gaan.


Wat betekend je ecologische voetafdruk precies?

Ben je benieuwd wat er allemaal (negatief) effect heeft op onze planeet? Dan kun je het beste kijken naar wat je eet, hoe je reist, wat de grootte is van je huis en hoe ons afvalsysteem in elkaar is gezet. Deze onderdelen hebben veel impact op moeder natuur, maar ook op de vraag naar hulpbronnen.


Momenteel verbruiken we veel sneller onze hulpbronnen, dan ze kunnen genereren. Zoals bijvoorbeeld voedsel. Er wordt meer voedsel verbruikt dan we kunnen produceren. Gelukkig kun je zelf op dit onderwerp met kleine stapjes je levensstijl aanpassen, om hier beter mee om te gaan. We hebben daarom veel tips voor je verzameld om je te inspireren.


ecologische voetafdruk sammy ray

#1 Vermijd plastic

Bijna al het gebruikelijke plastic is niet composteerbaar of biologisch afbreekbaar. Plastic afval blijft hierdoor voor een zeer lange tijd op onze planeet rondzwerven. Vermijd daarom plastic voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, plastic zakjes etc.


#2 Reduse – Reuse – Recycle

ecologische voetafdruk sammy ray kersenpitten nekkussen

In plaats van nieuwe producten aan te schaffen, kun je ook eerst bij de plaatselijke kringloopwinkel kijken. Help de natuur een handje door oude producten her te gebruiken, zodat er minder nieuwe items geproduceerd moeten worden. Wist je dat we bij Sammy Ray hier al veel mee bezig zijn? Bijna al onze producten worden gemaakt van restmateriaal. Zoals het Doorgeef inpakpapier, Oogmaskers en Haarbanden. Bekijk alle duurzame cadeaus van Sammy Ray.


#3 Energie

Fossiele brandstof heeft een grotere impact op het milieu dan hernieuwbare energie. Ook stoot hernieuwbare energie (windmolens, zonnepanelen etc.) vrijwel geen broeikasgassen uit in de lucht. Overweeg om (collectief) zonnepanelen aan te schaffen voor je eigen woning.


#4 Verminder je afval

ecologische voetafdruk sammy ray doorgeef inpakpapier furoshiki

Door goed naar je afval te kijken, kun je misschien al snel zien wat je veel weggooit. Neem dit eens onder de loep en bekijk waar jij je afval kan verminderen. Koop bijvoorbeeld verse groente zonder plastic verpakking of neem je eigen verpakkingsmateriaal mee als je gaat shoppen. Kies voor herbruikbare items, zoals wattenschijfjes die je kunt wassen. Gebruik shampoobars in plaats van shampoo uit plastic flessen. Of wat dacht je van je cadeaus? Verpak deze op een duurzame en zero waste manier. Lees hier onze tips!


#5 Energie besparen

Nog een eenvoudige stap om toe te passen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Verbruik minder energie. Vervang je lampen naar led lampen, koppel elektrische apparaten los als je ze niet gebruikt, zet je thermostaat een standje lager en zet deze uit als je van huis weg bent. Niet alleen de aarde zal je dankbaar zijn, ook op je portemonnee scheelt dit aanzienlijk in de kosten!


#6 Eet minder vlees

De vleesproductie heeft een grote impact op het milieu. De ecologische voetafdruk van vleesproducten ligt aanzienlijk hoger dan van groenten en ander plantaardig voedsel. Probeer daarom met kleine stapjes je vleesconsumptie te verminderen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor passende recepten? Laat je inspireren door onze vegan recepten! Ook hebben we veel tips voor je verzameld om voedselverspilling te voorkomen.


#7 Reis duurzaam

Een grote impact op het milieu is onze manier van reizen geworden. We pakken makkelijk de auto of vliegtuig, wat een negatief effect heeft op het milieu. Bedenk daarom, voordat je naar de winkel of je werk gaat, of de auto het enige vervoersmiddel is hiervoor. Kun je misschien ook op de fiets? In steeds meer bedrijven is het mogelijk om een fietsplan te regelen. Op die manier kun jij als werknemer een elektrische fiets leasen, via jouw werkgever. Een perfecte manier om lekker gezond naar je werk te gaan!


#8 Check je waterverbruik

Water is voor ons een vanzelfsprekendheid. We hebben toegang tot onbeperkt watergebruik. Maar water is een kostbaar goed en mag niet opraken. Ga daarom duurzaam met je waterverbruik om. Douche wat korter en laat de kraan niet aan tijdens het tanden poetsen. Laat de vaatwasser alleen draaien als deze vol zit en schaf een regenton aan voor het bewateren van de planten.


ecologische voetafdruk sammy ray

Hebben we je kunnen inspireren om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? Start vandaag nog met het aanpassen van kleine stapjes in jouw dagelijkse leven. Heb je nog ideeën, suggesties of aanvulling om onze ecologisch voetafdruk op het milieu te verkleinen? Deel ze gerust in de opmerkingen hieronder!5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page