top of page

Minimalistisch leven | Duurzame tips van Sammy Ray

Bijgewerkt op: 30 okt. 2023

Ben je op zoek naar een minimalistisch leven? Of benieuwd naar de betekenis van minimalisme? Heeft dit te maken met helemaal geen spullen hebben? Bij Sammy Ray zijn we al enige tijd bezig met dit onderwerp en geven daarom jouw graag duurzame tips voor een minimalistisch leven.


Als ik me onrustig voel, dan ga ik vaak mijn huis opruimen. Het proces van opruimen en schoonmaken, geeft me ruimte in mijn hoofd. Maar ook een opgeruimde leefomgeving als eindresultaat heeft altijd een positieve invloed op me.

minimalistisch leven sammy ray

Afgelopen periode ging het niet zo goed met me. Privé was er van alles aan de hand en het lukte me niet om grip op de situatie te krijgen. Ik voelde me zo ellendig, dat ik alles om me heen liet versloffen. Tot ik op een gegeven moment besloot dat ik zelf weer de regie wilde hebben. De grote chaos die ik om me heen had verzameld, ben ik in stapjes gaan opruimen. Ruimte voor ruimte, zodat het overzichtelijk bleef.


Een minimalistisch leven zie ik ook zo. Door flink op te ruimen, verdwijnt de chaos in mijn hoofd en ontstaat er ruimte in mijn omgeving. Met minder spullen en meer vrijheid, ben ik een gelukkiger mens. Wil jij hier ook mee aan de slag? Lees dan onderstaande tips voor een vrijer leven!


Minimalistisch leven, hoe werkt het?

Minimalisme is geen einddoel, maar een levenswijze. Je streeft naar meer eenvoud. Dit heeft niet altijd te maken met spullen. Minimalisme is een stijl van leven; less is more. Je komt dichter bij je kern uit, bij de essentie wat écht belangrijk voor jou is.


Stappenplan voor een minimalistisch leven:

# Stap 1: Ruimte voor ruimte

Om niet te verdrinken in de hoeveelheid werk wat je moet verzetten, raad ik aan om het ruimte voor ruimte aan te pakken. Begin bijvoorbeeld op zolder. Plan ruim de tijd in je agenda, zodat je hier rustig voor kunt zitten.


# Stap 2: Overzicht creëren

Haal alles in de ruimte waar je bent uit de kasten en leg het op de grond. Schrik niet van de chaos die hierdoor ontstaat. Het geeft je alleen maar de energie om flink te gaan ontspullen als je ziet hoeveel je hebt verzameld.


# Stap 3: Bewaren of weggooien

Bepaal per item wat je ermee wilt doen. Moet het bewaard blijven of mag het weg? Heb je het dubbel? Kun je hem nog verkopen of geef je het weg aan iemand anders. Verdeel dit onder verschillende dozen, zodat je daarna heel makkelijk de doos naar bijvoorbeeld de kringloop kunt weg brengen.


# Stap 4: Schoonmaken

Maak alles goed schoon wat je wilt bewaren. Ruim dit netjes weer op de in de kast. Geef je spullen een handige plek. Heb je veel kleine losse spullen. Rangschik dit per onderwerp bij elkaar in een bak.


Tips voor een minimalistisch leven

 • Huur vaker spullen i.p.v. deze te kopen.

 • Stel jezelf de vraag: “Heb ik dit écht nodig?”

 • Volg alleen mensen op social media waar je energie van krijgt en ontvolg de rest.

 • Geef ervaringen i.p.v. spullen als cadeau.

 • Ruim regelmatig je computer, mail en telefooninhoud op.

 • Koop minder (nieuwe) kleding.

 • Vraag geen hebbedingen voor je verjaardag, maar praktische spullen of ervaringen.

 • Geef spullen weg die je niet meer gebruikt.

 • Plak een nee-nee sticker op je brievenbus.

 • Mediteer voor meer rust in je hoofd.

 • Doe mee aan een deeleconomie.

 • Ga kleiner wonen, zodat je minder ruimte hebt om spullen te bewaren.

 • Kies voor nuttig en kwaliteit.

 • Geef al je spullen een eigen plek en voorkom dat het snel een rommeltje wordt.

Wil je meer weten over een duurzaam leven? Lees ons blog met duurzaam leven tips.


minimalistisch leven sammy ray

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page