top of page

Vanlife | Mijn Vanlife levensstijl

Bijgewerkt op: 26 okt. 2023

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Vanlife. Een term die regelmatig in één zin genoemd wordt met de term "digital nomad". Ik vind het maar hipster woorden en gebruik ze liever niet. Maar ze omschrijven wel precies mijn levensstijl. Want ook ik woon in een camper en ben via mijn laptop locatie-onafhankelijk aan het werk.


Ben je benieuwd hoe ik deze levensstijl en mijn business run? En niet even voor een korte periode - lees vakantie - maar echt als levensstijl? Lees dan zeker verder en ontdek alles over de vanlife levensstijl.

vanlife sammy ray


Hoe mijn vanlife avontuur begon

Mijn minimalistische levensstijl van vanlifer is niet van de een op de andere dag gestart, maar hier gingen wat voorbereidingen aan vooraf. Jaren terug - toen ik nog in een grote mensen huis woonde - kriebelde het van binnen al. Ik had niet zo veel woonruimte nodig en had een grote fascinatie voor campers, caravans en tenten. De overeenkomst tussen deze dingen is de beperkte bewegingsruimte. Je moet daardoor slim nadenken over je opbergruimte en de spullen die je meeneemt. Maar het grote voordeel is dat je veel dichter bij de natuur bent en de flexibiliteit hebt om je 'huis' te verplaatsen.


anna nanine sammy ray vanlife

Een aantal jaar geleden heb ik mijn loondienst baan opgezegd en ben ik voor mezelf begonnen. Inmiddels ben ik de gelukkige eigenaar van twee bedrijven: Sammy Ray en By Noon Design. Met Sammy Ray kan ik mijn oneindige creativiteit kwijt en probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een meer duurzame wereld. Met mijn andere bedrijf; By Noon Design, ontwikkel ik voor andere ondernemers alles op gebied van websites. Dankzij mijn beide bedrijven kan ik mijn vanlife levensstijl financieren en voel ik me enorm dankbaar dat ik me zo verbonden mag voelen met de natuur.

Wat is vanlife?

Je hebt de hashtag misschien al vaak voorbij zien komen op social media, want steeds meer mensen tonen er interesse naar: #vanlife. Maar wat betekend vanlife nu eigenlijk? Letterlijk vertaald betekend het: Leven in een busje, oftewel wonen in een camper. Met je camper of bus heb je altijd je huis bij je, maar wissel je regelmatig van 'achtertuin'. En dit is nu precies wat mij zo aansprak.

Ik heb namelijk niet zoveel ruimte nodig, zolang ik maar veel buiten kan zijn. Je maakt mij het gelukkigste met de zee op de achtergrond. Ook is mijn ervaring inmiddels dat het zo veel rust geeft, om minder spullen te hebben. De camper dwingt mij om minimalistisch te leven en dat bevalt enorm goed!


Tekst gaat verder onder foto.

vanlife sammy ray

Kind to the planet

Dankzij het reizen in mijn camper heb ik het geluk dat ik zoveel inspirerende mensen tegen kom. Het valt me op dat veel mensen die net als mij in een camper wonen, vaak bezig zijn met duurzaamheid en minimalisme. Het is ontzettend leuk om hierover met elkaar te filosoferen. Mijn motto is namelijk dat ik graag vriendelijk voor de wereld wil zijn, oftewel: Kind to the planet. Ik streef naar een zo duurzaam mogelijke manier van leven. Zo eet ik vegetarisch, verbruik ik zo min mogelijk water, wek ik mijn eigen stroom op met zonnepanelen en probeer ik zonder afval te leven (zero waste).

sammy ray vanlife

Natuurlijk zit er een keerzijde aan het leven in een camper. Het is namelijk ook mijn auto en mijn Hymer is helaas niet zo’n zuinige rijder. De CO2 uitstoot is flink en daarom doe ik aan slowtraveling. Ik verplaats me zo min mogelijk en blijf langere periodes op 1 plek staan. Dit geeft mij persoonlijk ook wat meer rust, want ik wil graag een nieuwe plek écht ontdekken en mijn draai vinden.


Mijn essentials in mijn vanlife levensstijl

Er zijn een aantal dingen die ik echt van groot levensbelang vind in mijn camperleven. Met deze items heb ik voor mezelf een zo fijn en makkelijk mogelijk leven gecreëerd. Het leven in een camper kent namelijk ook wat nadelen. Zo ben je aardig wat tijd kwijt als je een keer je was wilt doen, leef ik uiteraard zonder vaatwasmachine en moet ik regelmatig mijn toilet legen. Klusjes die tijdrovend zijn, maar uiteraard allemaal de moeite waard als je de woeste zee als achtertuin mag hebben. Maar de dingen waar ik echt niet zonder kan zijn:


1. Percolator (en melkschuimer)
vanlife

Mijn dag zonder koffie beginnen is echt niet mogelijk. Ik ben een ochtendmens, maar ben wel op mijn best als er ook wat cafeïne in gaat. Altijd en overal ben ik ook op zoek naar de lekkerste koffiebonen, die geschikt zijn voor mijn percolator. Het kost wat tijd en moeite om de lekkerste koffie te maken, maar met mijn percolator en melkschuimer zet ik de lekkerste cappuccino’s. Het enige wat ik nodig heb, is mijn gasstel. Dit moment van de dag – waarop ik geniet van mijn koffie – is ook vaak het moment waarop ik me realiseer wat voor een geluksvogel ik ben met deze levensstijl.


2. Wasstrips (=wasmiddel)
wasstrips duurzaam wasmiddel

Elke vierkante centimeter die ik aan opbergruimte kan besparen is mooi meegenomen. Geen gesleep met flessen wasmiddel voor mij, ik houd het graag bij de wasstrips van Bamboozy. Deze papieren vellen lossen op in combinatie met water. Ook heb je er niet perse warm water voor nodig, ideaal dus als je tussendoor even een koud handwasje wilt doen. Natuurlijk zijn ze milieuvriendelijk, plasticrij en volledig biologisch afbreekbaar. Daar hou ik van!


3. Zonnepanelen

Voor elke vanlifer een must; de zonnepaneel. Zonder deze kan ik echt niet. Ik werk veel achter mijn laptop en heb daarom regelmatig stroom nodig. Ik wil liever niet afhankelijk zijn van campings en wek daarom mijn eigen stroom op.


4. Mifi

Als je een digital nomad bent, dan kun je vaak niet zonder internet. Ook in mijn geval is internet echt essentieel. Daarom heb ik altijd mijn mifi bij me, dit is een mobiel internetpunt. Met een prepaid simkaart creëer ik mijn eigen hotspot. Ook heb ik altijd een wifi versterker bij me in de camper. Ben ik op een plek waar wifi is, maar is deze niet zo sterk? Dan gebruik ik mijn wifi versterker om toch optimaal te kunnen werken. Oja, wil je graag veilig op internet werken, neem dan een abonnement bij NordVPN.


5. Verkoelende oogmasker
verkoelend oogmasker vanlife benodigdheden

Over het algemeen ben ik vaak in een warm klimaat te vinden. Een ice-pack om niet oververhit te raken tijdens het werken is daarom echt een must! Met dit oogmasker van Sammy Ray koel ik lekker af: eventjes in de vriezer opbergen en daarna afkoelen geblazen. Dit oogmasker geeft me echt de nodige verkoeling om fris te blijven en te kunnen focussen.


6. Geurstokjes
vanlife geurstokjes

Ja, dit is een punt wat je uiteraard niet terug ziet op de fantastische instagramplaatjes van #vanlife. Want als je kookt, woont, slaapt, toiletteert en werkt op nog geen 12 m2, dan kun je je misschien wel voorstellen dat dit niet altijd lekker ruikt ;) Het maakt niet uit of ik alle ramen open zet tijdens het koken, de geur kruipt overal in. Ik ben daarom echt verslaafd geraakt aan geurstokjes en heb ze standaard op een vaste plek in mijn camper staan. Check deze van Wellmark maar eens, ze zijn echt heerlijk!


7. Shampoo bar
vanlife shampoo bar

Ik ben veel in de natuur te vinden en overnacht dan off-grid met mijn camper (dus zonder een camping). En dan heb je niet altijd een douche bij de hand. Gelukkig ben ik vrijwel altijd dicht bij de zee en zijn er aan zee altijd wel (koude) douches te vinden. Met mijn shampoo bars durf ik met een gerust hart mijn haren te wassen. Het water loopt rechtstreeks de zee in en ik wil niet dat er slechte stoffen, plastic of andere troep zo de zee in stroomt. Daarom deze shampoo bars, volledig troepvrij.


8. Notitieboekje Moyu
vanlife benodigdheden

De ruimte in mijn camper is beperkt, ik sleep daarom het liefste zo min mogelijk mee. Maar ik heb de tik om elke dag lijstjes te maken, zodat ik rustig word in mijn hoofd. En hoe kan dit beter dan met een notitieboekje wat je eindeloos kan hergebruiken! Dit notitieboekje van Moyu gebruik ik al tijden en ik kan niet meer zonder!


9. Zero waste afwasspons en bio afwasmiddel
vanlife benodigdheden zero waste afwasspons sammy ray

Ja, die vaatwasser waar ik jarenlang van heb mogen genieten in mijn ‘grote-mensen-huis’, zit natuurlijk niet in mijn Tiny House. Daarom was ik lekker old school met de hand mijn afwas. Met de zero waste afwassponsjes van Sammy Ray en dit eco afwasmiddel doe ik om de paar dagen mijn afwas. De sponsjes kunnen eindeloos hergebruikt worden en zien er ook nog eens super leuk uit in mijn kleine keukentje! Lekker duurzaam dus. En ook over het afwasmiddel heb ik goed nagedacht. Deze geconcentreerde afwasbar is gemaakt van biologische plantaardige ingrediënten en is daarmee 100% biologisch afbreekbaar. Het is geen probleem als je je afwaswater hierna in de natuur moet weggooien als je geen riool in de buurt hebt.


En nog veel meer...

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die mee gaan in de camper. Toch probeer ik bij alles kritisch te blijven en me af te vragen of ik het echt nodig heb en ga gebruiken. Tijdens mijn eerste maanden in de camper kwam ik er al snel achter dat ik dingen mee had die ik echt niet vaak genoeg gebruik. Deze dingen heb ik daarom ook weg gegeven onderweg aan mensen die het wel konden gebruiken.


Zo heb je namelijk in je eentje geen 12 camping kopjes nodig en heb ik er aan 4 stuks ook voldoende ;) En werkte een gezellig tapijt op de grond ook niet echt in mijn huisje. Elke dag wil ik even met mijn bezem het zand weg halen en dat werkt niet handig als er een tapijtje in je camper ligt. Gelukkig kwam ik altijd wel iemand tegen die ik er blij mee kon maken met mijn overbodige spullen.


Ben je benieuwd naar de avonturen die ik met mijn camper Harry meemaak? Hou dan zeker de Instagram van Sammy Ray in de gaten! Bekijk hier mijn huis op wielen:
83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page