top of page

Wat is UPcycling?

Bijgewerkt op: 30 okt. 2023

Steeds vaker willen mensen duurzame producten gebruiken (gelukkig!). Hierdoor wordt de wereld van UPcycling, REcycling en DOWNcycling groter. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Deze woorden lijken namelijk erg op elkaar, maar hebben wel een andere betekenis. We zoomen vandaag in op UPcycling.

upcycling sammy ray

Maar twee letters verschil van het woord recyclen, maar toch is upclyclen een ander proces van verwerking. We zullen het even aan de hand van een voorbeeld uitleggen:


Men neme een gebruikte glazen fles. Smelt deze om en maakt er een nieuwe lampenkap van. Dit is recyclen. Maar maak je nu in plaats van het omsmelten van de fles direct een lampenkap van het glas, dan is het upcyclen.


Bij upcycling gaat het er over om van iets ouds iets nieuws te maken, zonder dat we de grondstof weer terugbrengen naar de basis. Bij recyclen gaat het om een industrieel proces, waarbij de grondstof terug gebracht wordt en hergebruikt kan worden.Upcycling en slecht uitgevoerde DIY-projecten

Wanneer we het hebben over upcycling, zien we vaak dat veel mensen denken aan de (slecht uitgevoerde) DIY-projecten (Doe Het Zelf projecten). Een oude kast even snel een kleurtje geven of een glazen fles tot kaarsenstandaard maken. En hoewel dit allemaal mooie initiatieven zijn voor upcyclen van materialen, gaan wij graag een stapje verder.


Als productontwerpers zijn wij ook erg gevoelig voor esthetiek en design. Gelukkig zien we steeds vaker dat ontwerpers gebruik maken van upcycling in hun projecten. Een kleine verschuiving in de circulaire economie waar we erg blij van worden.


Daarom zien wij upcycling als het hergebruiken van materialen, maar geen concessies doen aan stijl of bruikbaarheid en luxe. Upcycling gaat daarom veel meer nog over creativiteit; het creëren van iets nieuws. Een verbetering of verandering, waardoor het oude object of materiaal een compleet nieuw leven krijgt.


De nieuwe ontwerpers

Een nieuwe golf van vooruitstreven ontwerpers uit verschillende hoeken maken ontwerpen (of statements) waarbij upcycling het grote thema is. Wij zijn erg enthousiast geworden van een aantal ontwerpen en kunnen het niet laten om er een paar met jullie te delen. Wie weet worden jullie er ook door geïnspireerd, voor als je je thuiskantoor of huis op een duurzame manier wilt inrichten.


Patience en Gough

Het Britse designduo Patience & Gough (Noord-Engeland) houden zich bezig om het stereotype upcycling te veranderen. Het creatieve team verbindt hun chique stijl met het upcyclen van materialen.


Als voorloper in de upcycling-beweging zijn ze positief over de toekomt: “Nu is de hele upcyclingwereld veranderd. Getalenteerde ontwerpers en kunstenaars zien meubels als een nieuw canvas voor hun werk, waarin ze interessante en innovatieve ontwerpen op kunnen voortbrengen”. En die positieve blik op de toekomst delen wij met ze. Wat een prachtige ontwerpen hebben ze al gemaakt!

upcycling sammy ray

Walnoot houten meubel, met de hand geschilderd met een ombre effect. Het is daarmee een opvallend statement geworden in het interieur. Bron: Patience & Gough


Patience en Gough zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om materiaal te verwerken die anders weg gegooid zouden worden. Zo is hun eigen stoffen collectie volledig gemaakt van gerecyclede plastic flessen.


Door meubels een tweede leven te geven, wordt voorkomen dat ze op de vuilnisbelt belanden. Aangezien we elk jaar meer afval produceren, zijn we gelukkig ook de noodzaak aan het inzien om afval cruciaal te verminderen. Maar het oog wil ook wat. En daarom laten we graag de ontwerpen van Patience en Gough zien als inspiratie op hoe prachtig upcycling te werk kan gaan.

upcycling sammy ray

Houten stoelen bekleed met fluwelen stoffering. Bron: Patience & Gough


Smile Plastics

Nog een mooi voorbeeld van het upcyclen van materiaal is Smile Plastics. Dit materiaalontwerp- en fabricagehuis wordt gerund door de ontwerpers Adam Fairweather en Rosalie McMillan. Ze transformeren prachtige panelen voor zowel architectuur-, design- als de interieur-industrie. En deze mooie panelen worden gemaakt van afvalmateriaal.

upcycling sammy ray kunst
 kunst upcycling sammy ray

Alle panelen worden gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Met de hand worden de platen gerangschikt, waardoor elk item uniek is. Wij zijn bij Sammy Ray erg allergisch voor plastic en mijden dit zo veel mogelijk. Maar de panelen van Smile Plastics laten ons zien dat we met die pijnlijke afvalhoop van plastic gelukkig nog wel mooie producten kunnen maken. Alles van plastic flessen, yoghurtverpakkingen tot koffiedik wordt gebruikt om de panelen te maken. Zo krijgt dit afval wat moeilijk afbreekbaar is, toch nog een goede bestemming.Ambacht & handwerk

In de design wereld wordt upcyclen steeds een bekender begrip. We zien bij veel ge-upcyclede producten dat het om handwerk gaat. De producten zijn uniek, waarbij de maker natuurlijk een belangrijke stempel heeft gedrukt op het product. Bij Sammy Ray werken we veelvuldig op deze manier. Wij zien namelijk schoonheid in afgedankte materialen en zien dat als startpunt voor het ontwerpproces.


Ook worden vintage meubels door ons ge-upcycled. Een oude kast, stoel of bank kan vaak nog goed worden gerestaureerd en opgeknapt. Door onze eigen Sammy Ray stempel en stijl eraan toe te voegen, kan zo’n meubel nog een nieuw leven tegemoet. En past het helemaal in deze tijd.


Onze creatieve geest blijft vaak maar aan staan en zo lukt het ons om in een korte tijd nieuwe ontwerpen te maken. Dit geratel brengt veel geluk bij onszelf, maar ook bij onze trouwe volgers en kopers. Waarvoor dank! Heb jij nu ook zo’n bijzonder object, meubel of materiaal thuis liggen, waarbij je het niet over je hart kunt verkrijgen om dit weg te gooien? We denken graag creatief met je mee om dit te upcyclen tot iets nieuws. Je kunt contact met ons opnemen via info@sammyray.nl


Zelf aan de slag?

Wist je dat er ontzettend veel leuke inspiratie op Pinterest kunt vinden over Upcyclen? Via ons Sammy Ray kanaal op Pinterest delen we deze ideeën graag met je. Volg ons Pinterest bord met “UPcycle inspiratie” en blijf op de hoogte.


Wij hebben inmiddels veel ervaring opgedaan om zelf aan de slag te gaan met upcycling. De voldoening die we hebben gekregen van het opnieuw tot leven wekken van afgedankte materialen waren groots. Ook de complimenten die we hierover krijgen doen ons goed. Het geeft net dat beetje extra aan je woonkamer, keuken of slaapkamer met een item waar een stukje ambacht in zit.


Wil je weten wat we zoal hebben opgeknapt en ge-upcycled? Hieronder een mooie lijst van objecten:


 1. Nachtkastje

 2. Houten schaal

 3. Doorgeef inpakpapier (©Sammy Ray)

 4. Kaarsenstandaard

 5. Fotolijsten ( ©Sammy Ray)

 6. Keramiek servies

 7. Wandarmatuur

 8. Geurbuideltjes ( ©Sammy Ray)

 9. Geurkaarsen ( ©Sammy Ray)

 10. Oogmaskers ( ©Sammy Ray)

 11. Mini prikbord ( ©Sammy Ray)


Volg je Sammy Ray al op instagram of pinterest? Hier delen via deze kanalen veel inspiratie op het gebied van recyclen, upcycling, zero waste en een duurzaam leven.156 weergaven0 opmerkingen

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page