top of page

Een minimalistischer leven: alle tips en tricks op een rijtje


Een minimalistisch leven heeft mij al veel gebracht, zonder dat ik het echt doorhad. De voordelen zijn groot geweest en deze wil ik graag met je delen. Door de jaren heen heb ik al redelijk wat stappen gezet, maar een minimalistischer leven kost wel tijd om in te richten. Maar uiteindelijk levert het je ook weer veel tijd op!


Maar eerst iets meer over mijzelf en mijn minimalistische leven. Sinds een paar jaar heb ik mijn grote-mensen-huis (lees: hoekwoning onder de rook van Utrecht) verlaten om een vrijer leven te hebben. Zo ging ik van 130 m² woonoppervlak naar 12 m², want ik had mijn huis verruild voor een camper. Dit was even hardcore ontspullen, want ja… in een camper kun je niet zoveel kwijt.


De eerste ronde ontspullen was nog vrij makkelijk. Bij het opruimen van mijn huis heb ik alles wat ik dubbel had of kapot was, direct weggedaan. Toen deze spullen weg waren, begon het moeilijkere werk. Per item ben ik gaan nadenken of ik het nog echt nodig had. Lees hier meer over dit proces.


Inmiddels heb ik mijn camper verruild voor een grote koffer en een hond. Naast mijn werk bij Sammy Ray ben ik ook online ondernemer van By Noon Design. Samen met mijn hond Moos wisselen we regelmatig van woon- en werkplek en deze afwisseling vind ik heerlijk. Met enkel mijn creativiteit en laptop als basisbehoefte, kan ik overal aan de slag. Gelukkig is mijn hond nieuwsgierig aangelegd en vindt hij die verandering van omgeving ook fantastisch.De 20 voordelen van een minimalistischer leven

Een minimalistischer leven heeft mij persoonlijk veel gebracht. Om jou te motiveren, heb ik ze voor je op een rijtje gezet. Maar eerst geef ik antwoord op de vraag wat minimalisme eigenlijk is. Wat betekent het om zo te leven? Zodra je dat weet en de voordelen ziet, kun je zelf gaan ervaren waarom een minimalistischer leven zo fijn is.


Wat is minimalisme en hoe implementeer je deze levensstijl?

We leven in een maatschappij waarin kopen wordt aangemoedigd. Wij doen hier zelf aan mee met onze webshop. Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. En daar hopen we bij Sammy Ray ook ons steentje aan bij te dragen. Je treft namelijk alleen producten aan die echt duurzaam zijn. Zo zijn ze bijvoorbeeld gemaakt van restmateriaal en met liefde handgemaakt in Nederland.


Gelukkig komt steeds meer het besef dat ons geluk niet in spullen zit. Een duurzamer leven wordt belangrijker. Maar ook wordt alles steeds duurder, dus wil men besparen. Iedereen geeft een andere betekenis aan minimalisme, maar de grondslag zit hem met name in de vraag: "heb ik dit echt nodig?" Er zijn dus geen vaste regels of kenmerken aan minimalisme. Voor mij persoonlijk draait het altijd om de vraag: heb ik dit echt nodig en word ik er blij van? Dit trek ik door in alle facetten van mijn leven. Wat vind ik belangrijk. Waar wil ik tijd en energie aan besteden. Zonder onnodige ballast en afleiding kan ik leven zoals ik zelf graag wil.


Heb ik dit écht nodig? (= minimalistischer leven)

De voor-oordelen over een minimalistischer leven

Wat men soms denkt over minimalisme is dat je leeft in een kaal wit huis. Maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet, tenzij je dit erg graag wilt ;) Het is ook geen wedstrijd om zoveel mogelijk spullen weg te doen. Focus je vooral op wat je zelf nodig hebt en echt wilt behouden. Er is geen goed of fout, jij bepaalt wat voor jou werkt! En het is onzin natuurlijk dat je niet meer blij mag worden van spullen. Maak je leven niet onnodig ingewikkeld door niks meer te mogen kopen. Minimalisme maakt je bewuster van wat je koopt, wat juist vrijheid geeft in plaats van beperkingen. Minimalisme is meer dan ontspullen, het is een levensstijl.


20 voordelen van een minimalistischer leven op een rijtje:

Omdat minimalisme mijn leven positief veranderd heeft, zet ik graag de voordelen van minimalistisch leven voor je op een rij:

 1. Minder poetsen: Hoe minder bezittingen, hoe minder je hoeft schoon te maken. Win-win situatie!

 2. Opgeruimd huis: Minder spullen betekent automatisch een opgeruimd huis. I love it!

 3. Geen kledingcrisis meer: Een goede kledingkast zorgt ervoor dat ik altijd iets heb om aan te trekken. Hoe ik dit doe? Lees hier meer over.

 4. Raak nooit meer iets kwijt: Nu ik minder spullen heb, raak ik ook zelden meer iets kwijt. Met vaste plekken weet ik altijd waar het is.

 5. Minder ruimte nodig: Minder spullen betekent ook minder ruimte nodig om het op te bergen. Dus meer ruimte om te leven en ik kan daardoor heel klein wonen.

 6. Minder afleiding: Minder spullen geeft mij ook minder afleiding. Ik word niet geprikkeld door onrust om me heen en kan me beter concentreren.

 7. Nooit meer te druk: Een minimalistischer leven geeft mij rust, want ik hoef niet meer zo vaak te winkelen, wassen, schoonmaken, te kiezen, opruimen en verkopen.

 8. Meer rust in mijn hoofd: Minder spullen betekent minder onrust en meer rust in mijn hoofd.

 9. Meer overzicht: Alles is in één oogopslag te zien. Dit geeft veel meer overzicht. Geen eten meer dat over de datum gaat of facturen die te laat betaald worden.

 10. Gevoel van vrijheid: Minder spullen geeft me het gevoel van vrijheid en het leven voelt lichter. Ik kan makkelijker op een nieuwe plek mijn leven weer opbouwen en hoef niet veel spullen te verhuizen en mee te slepen.

 11. Meer focus: Meer tijd, rust en overzicht geeft mij een betere focus en mentale energie.

 12. Dankbaarheid: Doordat ik heel bewust kies voor de spullen die ik heb, voel ik er ook meer dankbaarheid voor. Ik waardeer mijn spullen veel meer.

 13. Minder gevoelig voor een sale: Een goede kortingsactie heeft mij niet meer te pakken. Ik kies bewust en ben minder gevoelig voor een goede sale actie.

 14. Minder miskopen: Doordat ik beter nadenk over mijn aankopen, heb ik minder impulsaankopen. Dus minder miskopen. Hierdoor houd ik ook nog eens geld over!

 15. Kwaliteit: Ik investeer in kwaliteit. Door minder te kopen, heb ik meer geld beschikbaar voor kwaliteitsitems.

 16. Goed voor het milieu: Minder spullen betekent ook minder impact op de aarde.

 17. Meer kunnen geven: Omdat ik meer overhoud, kan ik ook meer geven. En dan bedoel ik niet alleen geld, maar ook tijd.

 18. Minder stress: Minder spullen geeft mij ook minder stress. Zoals een huis vol rommel of kapotte spullen gaf mij veel onrust. Die onrust is nu weg.

 19. Makkelijker leren loslaten: Minimalisme heeft mij geleerd om dingen los te laten. Ik hecht me minder aan spullen of de emoties daarachter.

 20. Meer energie over: Minder prikkels of tijd besteden aan schoonmaken geeft mij energie om andere keuzes te maken.


Heb jij nog tips voor een minimalistischer leven? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page