top of page
Foto van schrijverAnna Nanine

Mijn liefde voor de tajine: een culinaire vegan ervaring!

Bijgewerkt op: 16 okt.

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd om bij vrienden te komen eten, en kreeg ik een heerlijk tajine gerecht voorgeschoteld. En wauw, wat was dat smullen! Toen ze me ook nog eens vertelde dat koken met een tajine enorm makkelijk is, besloot ik er zelf ook mee aan de slag te gaan. Altijd leuk om weer wat variatie in de keuken aan te brengen. Vandaag deel ik je daarom mijn favoriete tajinegerecht met jullie. Uiteraard vegan, want als je me al langer volgt, weet je dat ik graag veganistisch kook. Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker verder voor dit heerlijke recept!

vegan tajine recept

Waarom de tajine perfect is voor de luie (maar liefhebbende) kok

Wat ik zo fijn vind aan een tajine is dat je er zo makkelijk mee kunt koken. Ik ben dol op koken, maar ik hou niet van uren in de keuken staan of complexe technieken. De tajine doet het werk voor je. Je snijdt wat groenten, maakt een lekkere kruidenmix, gooit alles bij elkaar in de tajine en dat is het. Tussendoor hoef je alleen maar een paar keer te roeren, en na een uurtje heb je een compleet gerecht. Heerlijk!


Nu de dagen steeds korter worden en de temperaturen buiten dalen, heb ik nog meer zin om de tajine erbij te pakken. Tajinegerechten zijn echt comfortfood voor mij: vol van smaak, warm, kruidig en ook nog eens gezond! Het is ook de ideale manier om restjes groenten op te maken. Krijg jij al trek in een verwarmend vegan tajine gerecht?


 

Ingrediënten

  • 1 middelgrote flespompoen

  • 2 rode uien, gesnipperd

  • extra vierge olijfolie

  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd

  • 1 bosje peterselie, blad en stengels apart van elkaar fijngesneden

  • wat muntblaadjes voor de garnering

  • Euroma Baharat by Jonnie Boer

  • 50 gram rozijnen

  • 1 eetlepel sumak

  • 1 blikje kikkererwten

  • 2 blikjes gepelde tomaten (800 gram)

  • 2 eetlepels granaatappelmelasse

  • 2 rode paprika’s

  • 70 gram walnoten

  • flatbread


Bereidingswijze

Nu komt het makkelijkste gedeelte. Want koken met een tajine is zoals eerder gezegd enorm makkelijk. Volg deze stappen en je hebben een super smaakvol vegan gerecht op tafel staan.

  • Rasp ongeveer 150 gram van de flespompoen en snij de rest van pompoen in blokjes.

  • Fruit de ui en knoflook met wat olijfolie in de tajine.

  • Voeg de peterseliestengels, baharatmix, geraspte pompoen, rozijnen en sumak toe en laat 2 minuten mee pruttelen.

  • Voeg de overige ingredienten, zoals de kikkerertwen, tomaten, granaatappelmelasse en 400 ml water toe en breng het aan de kook. Doe de deksel van de tajine erop en laat de pan ongeveer 1 uur pruttelen. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper.

  • Serveer het gerecht met wat gehakte walnoten, peterselie- en muntblaadjes en flatbread.


Dit gerecht is echt een feestje op tafel: heerlijk verwarmend en vol van smaak door de specerijen. Bovendien is het niet alleen lekker, maar ook voedzaam en kleurrijk!


Wat is een tajine?

vegan tajine recept

De tajine is een traditioneel Marokkaans kookgerei en bestaat uit twee delen: een brede, ondiepe schaal en een kegelvormige deksel. Wat deze stoofpot zo bijzonder maakt, is de manier waarop de stoom tijdens het koken condenseert en terugvalt in het gerecht. Hierdoor blijven smaken behouden en worden ze zelfs intenser. Het resultaat? Een rijke, smaakvolle maaltijd waarin de ingrediënten prachtig tot hun recht komen.


Tajines worden meestal gemaakt van aardewerk, maar je vindt ook exemplaren van gietijzer. Ze zijn er in allerlei maten en vaak ook prachtig versierd. Je kunt ze gebruiken op het fornuis, in de oven en zelfs op een open vuur.


Tips voor het kiezen en onderhouden van je tajine

Wanneer je een tajine gaat kopen, is het goed om te letten op de grootte en het materiaal. Voor langzaam koken op het fornuis of in de oven is een aardewerken tajine ideaal. Gebruik je liever een tajine op open vuur of direct op het fornuis? Kies dan voor een gietijzeren variant, die kan beter tegen direct hoge temperaturen.


Voordat je je tajine voor de eerste keer gebruikt, is het slim om deze goed in water te laten weken (vooral de aardewerken versie). Dit voorkomt barsten tijdens het opwarmen. Zorg ervoor dat je de tajine altijd langzaam opwarmt, en na gebruik kun je hem het beste schoonmaken met warm water en een zachte borstel. Zeep is vaak niet nodig, aangezien je de delicate smaken van je volgende gerecht niet wil verstoren!


Ben je ook fan van de tajine of wil je er zelf een proberen? Laat het me weten in de reacties! Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe variaties en ideeën.


Smakelijk koken!


Meer vegan recepten ontdekken? Bekijk hier alle vegan recepten.



 

Geschreven door Anna Nanine - oprichtster van Sammy Ray

Hey, ik ben Anna Nanine! Leuk dat je hier bent. Op mijn blog neem ik je graag mee op mijn persoonlijke reis naar een duurzamer en bewuster leven. Naast het schrijven heb ik ook mijn eigen webshop Sammy Ray opgericht, vol met unieke en duurzame cadeaus. Dit is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht naar bijzondere, verantwoorde cadeautjes. Met veel plezier deel ik niet alleen deze toffe producten met je, maar ook alles wat ik onderweg leer over bewuster leven. Hopelijk vind je hier net zoveel inspiratie als ik!


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page