Vegan recept: Bananenbrood (met noten)

Mmm, bananenbrood, wij zijn er echt gek op! Dit recept voor een vegan bananenbrood is ook echt een aanrader, bij ons gaan alle kruimels hiervan op. En het grote voordeel is ook dat het nog eens mega makkelijk is om te maken. Erg leuk bijvoorbeeld om met kids dit bananenbrood recept uit te voeren. Het kan (bijna) niet mislukken!


De ingrediënten van bananenbrood

Om dit 100% natuurlijke bananenbrood te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig, die de meeste mensen altijd wel in huis hebben liggen. Ideaal dus als je spontaan besluit om bananenbrood te maken omdat je iets teveel overrijpe bananen hebt liggen. Iets wat bij ons thuis regelmatig gebeurd ;)


Wil je liever een gezondere versie van bananenbrood maken? Binnenkort hebben we een recept bananenbrood voor je, waar geen olie en suiker in zit. Nog even wachten dus… Tot die tijd kun je dit fijne recept toepassen, iets ongezonder maar zeker erg smaakvol!


Het handige van dit basisrecept voor bananenbrood is dat je hem kunt upcyclen hoe jij wilt. Je kunt er lekker veel noten aan toevoegen of wat dacht je van kokosrasp? Of heb je nog een overrijpe appel liggen? Ook die kan er in! Met een bananenbrood kun je echt alle kanten op.

 

Ingrediënten bananenbrood recept

  • 3 overrijpe bananen

  • 125 plantaardige olie (bijvoorbeeld kokos- of arachideolie)

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 tl kaneelpoeder

  • 1 el honing

  • 175 gr havermeel of vlokken

  • 2 tl bakpoeder

  • snufje zout

  • 4 el appelmoes

  • flinke hand noten (ongezouten, ongebrand)


Bereidingswijze bananenbrood recept

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Snij de banaan in grove stukken

  3. Mix de bananen, olie, gemberpoeder, kaneel en honing in een blender. Hierdoor ontstaat er een mooi glad beslag.

  4. Voeg de havermeel, bakpoeder en zout toe.

  5. Meng de noten door het beslag met een lepel.

  6. Giet het beslag in een ingevette cakevorm.

  7. Bak het vegan bananenbrood in ongeveer 35 a 45 minuten af. De baktijd hangt af van de bakvorm en hoe hoog/breed de vorm is. Test de gaarheid door er met een saté-prikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is het vegan bananenbrood gaar.

  8. Laat het volledig afkoelen en smullen maar!


Onze tips voor het lekkerste vegan bananenbrood


Mix niet te lang. Als je alle droge en natte ingrediënten bij elkaar hebt gemengd kun je stoppen met roeren. Ga hier niet te lang mee door. Hoe eerder je stopt met roeren, hoe luchtiger en smeuïger het bananenbrood uiteindelijk wordt. Wist je dat bijvoorbeeld door te lang roeren er teveel aan gluten in het beslag ontstaan? Dat maakt het bakresultaat taai en elastisch, precies wat je niet wilt bij je bananenbrood.


Overrijpe bananen opmaken. De lekkerste bananen voor je bananenbrood zijn toch wel overrijpe bananen. Deze zijn namelijk een stukje zoeter, waardoor je zo min mogelijk suiker hoeft toe te voegen aan het recept. Ook nog eens handig, want zo hoef je nooit meer bananen weg te gooien! Dus kom maar door met die bruine en zwarte bananen; perfect om je veganistisch bananenbrood van te maken!


Olie i.p.v. boter. Als je olie toevoegt in plaats van boter dan blijft de structuur van het bananenbrood zacht en smeuïg. Boter maakt het veel steviger.


Bewaartips voor vegan bananenbrood

Direct uit de oven, of de dag nadat je het bananenbrood hebt gebakken is hij het lekkerste (tenminste, dat vinden wij…) Maar je kunt bananenbrood ook heel goed bewaren. Hoe? Er zijn verschillende manieren:

  1. In een luchtdichte bak of trommel. Je houdt het vegan bananenbrood hiermee ongeveer 3 dagen goed.

  2. In een luchtdichte bak of trommel, welke je bewaard in de koelkast. Hierdoor blijft het wel ongeveer een week goed.

  3. Vries de vegan broodstukjes in. Je kunt het dan wel tot 3 maanden bewaren.

Wij bewaren het bananenbrood vaak in verschillende bakjes in de vriezer. ’s Avonds halen we er een bakje uit, zodat we ’s morgens heerlijk kunnen ontbijten met een stukje bananenbrood.

Ben je benieuwd naar nog meer vegan recepten? Laat je inspireren door onze recepten.




45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven