Gezellig 's avonds een kaarsje aan, doe jij dat ook wel eens? Bij ons staat er regelmatig een kaarsjes aan, het liefst kaarsen met een lekkere geur. Maar sinds we ons meer zijn gaan verdiepen in kaarsen, kwamen we tot een schokkende ontdekking.
Giftige kaarsen
Wist je dat de 'normale' kaars, welke paraffine bevatten giftige stoffen uit stoot? In 2009 heeft een wetenschappelijk Amerikaans onderzoek gepubliceerd dat het branden van (geur)kaarsen op termijn kankerverwekkend kunnen zijn. Dit komt door de paraffine die het bevat, dit is een restproduct wat overblijft na verwerking van aardolie.
Bij het branden van paraffinekaarsen komen meerdere schadelijke stoffen vrij, zoals benzeen en tolueen. Deze laatste kan duizeligheid veroorzaken. Benzeen is weer een giftige stof die je ook bijvoorbeeld in sigarettenrook terug vindt. Wil je er meer over weten, lees dan dit artikel waarin Amid Hamidi haar advies geeft over kaarsen.
Mag het wat positiever?
Oké, niet echt een vrolijk verhaal. Maar het gaat nog verder. Want naast dat de de paraffinekaars ook nog roetstoffen uitstoot is het ook nog eens niet vriendelijk voor het milieu. Geen duurzame kaars dus.
Paraffine is de meest milieubelastende optie van kaarsen. Het bevat vet, dit is een restproduct welke dus verkregen is bij het zuiveren van ruwe aardolie. Deze eindigende grondstofbron is ook uitstoter van fossiele CO2 stof. De paraffinekaars is hiermee wel goedkoop, maar druipt ook erg snel en is eerder opgebrandt.
Is er ook een alternatief?
Ja, natuurlijk! Omdat we natuurlijk wel die gezellige avonden bij kaarslicht willen houden hebben we bij Sammy Ray veel onderzoek gedaan naar kaarsen. We zijn daarmee op twee opties gekomen: de bijenwaskaars of sojawaskaars. Dit is het alternatief voor een duurzame kaars. Over kaarsen van Soja was hebben we eerder al een uitgebreid artikel geschreven, lees hier verder. Dit is een vegan alternatief op kaarsen.
Maar we hebben echter ook duurzame kaarsen, gemaakt van bijenwas. Door het maken van een vettige stof kan de bij met hun wasklieren een honinggraat opbouwen. De was die over blijft nadat een oude raat niet meer gebruikt wordt, worden verzameld door de imker. Hier kan dus een bijenwaskaars van gemaakt worden.
De meest duurzame keuze
Als we puur milieutechnisch kijken dan zijn bijenwas kaarsen de beste optie. Naast dat bijen onmisbaar zijn in ons eco-systeem (bestuiving van onze voeding!) maken ze ook lekkere honing en dus raten van was. Als restproduct gebruiken wij het daarom graag voor onze geurkaarsen. Daarnaast branden onze bijenwaskaarsen ook veel langer dan de paraffinekaars. Je kunt er dus extra lang van genieten!
En dan de geur van bijenwas
Als je denkt dat je heel goed de honinggeur kunt ruiken van bijenwas, dan zit je mis. Een blok pure bijenwas heeft namelijk niet echt een sterke geur. En daarom is het een perfecte basis om geurkaarsen mee te maken.
Wij gebruiken graag geurkaarsen om in een bepaalde sfeer te komen. Zo hebben we bijvoorbeeld wel eens behoefte aan een avondje ontspanning, lekker een boek lezen op de bank. Dan branden we graag een kaars met de Ayurs Ritueel geur. Deze kenmerkende geur laat ons helemaal relaxen en tot rust komen.
Comments