top of page

Paper wise papier;

Bijgewerkt op: 30 okt. 2023

het duurzame en groene alternatief van papier :)


Bij Sammy Ray houden we van moeder natuur en doen we ons best om goed voor haar te zorgen. We werken vanuit dit principe daarom met duurzame papiersoorten, zoals Paperwise papier, gerecycled papier, groeipapier enzovoort. We vertellen je er graag wat meer over.


Sammy Ray Milieuvriendelijke verpakking

De papiersoorten die je bij Sammy Ray terug vindt zijn o.a. Paperwise papier, gerecycled papier, FSC papier, papier gemaakt van afvalresten en groeipapier. Allen hebben een andere uitstraling en verhaal, lees snel verder.


1. Paperwise papier

Papier gemaakt van landbouwafval, kan dat? Ja, dat kan. Dit is namelijk precies waar Paperwise papier van gemaakt is. Dit papiersoort is volledig gemaakt van bladeren en stengels van overblijfselen van de oogst. Dus helemaal boomvrij!


De grote berg restafval van de boer

Wanneer de landbouwboer gewassen gaat verwerken, zoals rijst, tarwe, gerst, maïs enzovoort blijft er wel tot 80% van de plant als restmateriaal liggen. Dit wordt ook wel landbouwafval genoemd. Het grootste deel hiervan wordt normaliter verbrand. Waardevolle grondstoffen gaan hiermee verloren, maar er ontstaat ook milieuvervuiling naar bodem en lucht hierdoor.


Het alternatief op milieuvervuiling

Gelukkig biedt Paperwise papier een alternatief. Het is namelijk gelukt om dit landbouwafval om te zetten tot grondstof voor karton en papier! Dit heeft een groot positief milieu-impact! Paperwise wordt hiermee ook een extra inkomstenbron voor de boer, omdat hun landbouwafval nu ineens ook geld waard wordt.


Milieuvriendelijke verpakking

Bij Sammy Ray hechten we veel waarde aan milieuvriendelijke verpakking. Zo zie je bijvoorbeeld bij het warmtekussen voor ogen en schouders dat we hebben gekozen om de omslag met productinformatie op Paperwise papier af te drukken, in combinatie met milieuvriendelijke inkt. Op deze manier kunnen we zo veel mogelijk voldoen aan een milieuvriendelijke verpakking en streven we ons motto na:"Kind to the planet".


Wil je meer weten over Paperwise? Meer informatie vind je op de website van Paperwise.


Producten van Sammy Ray op Paperwise papier

Wij steken het niet onder stoelen of banken zijn wij fan zijn van Paperwise papier. De natuurlijke uitstraling van het papier, maar vooral ook de methode van het maakproces spreekt ons erg aan. Daarom zijn onze ansichtkaarten, veel van de posters en bijvoorbeeld de omslag voor de warmtekussens van Paperwise papier gemaakt.


2. Gerecycled papier

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel eens van de term gerecycled papier gehoord, maar wat is dit nu precies? Gerecycled papier wordt gemaakt van al bestaand (oud) papier. Door hier water aan toe te voegen, kan de inkt uit het papier worden gehaald, evenals normale vervuiling.


Nieuw papier maken

Het schoongemaakte papier kan nu verwerkt worden tot nieuw papier. Deze manier van papier produceren heeft als grote voordeel dat energie- en waterverbruik gereduceerd wordt ten opzichte van het produceren van nieuw papier. Maar ook verminderen van het aantal bomen kan hiermee worden tegen gegaan. Of wat dacht je van de lagere CO2-uitstoot.


De grens aan eindeloos her-recyclen

Helaas zit er een beperking aan deze manier van papier recyclen. Het is namelijk niet mogelijk om papier eindeloos opnieuw tot nieuw papier te maken. De vezels in papier kunnen namelijk maximaal 7 keer dit proces meemaken. Vaker dan 7 keer hergebruiken is dus niet mogelijk. Door dit proces verliest papier namelijk steeds iets meer van zijn vezelsterkte en worden ze korter.

paperwise papier

3. FSC papier

Papier met het keurmerk FSC staat voor papier wat gemaakt is van hout uit goed beheerde bossen. Dit staat voor het behouden van bossen en duurzaam om te gaan met hout. Hierdoor draag je bij aan de bescherming van wereldwijde bossen, maar ook aan een gezonde leefomgeving van mens en dier (wereldwijd).


Verantwoord papier

Het FSC-label staat hiermee voor verantwoord papier. Gelukkig is dit papier op steeds meer plekken te verkrijgen en draagt het daarom zijn steentje bij aan het behouden van voldoende bomen.


Wil je meer weten over FSC? Lees dan hier verder.


4. Groeipapier

Papier waar bloemen uit kunnen groeien, ooit wel eens van gehoord? Groeipapier, ook wel zadenpapier genoemd zijn simpelweg zadenpads voor papier. Het is gemaakt van gerecycled papier, gemengd met (bloem)zaadjes er in.


paperwise papier

Het papier is niet volledig egaal en

daardoor niet voor alle toepassingen te gebruiken. Maar wel ontzettend mooi om op deze manier met papier om te kunnen gaan.


Groeipapier bedrukken, kan dit? Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen. Doordat er in groeipapier zaden zijn verwerkt, is groeipapier bedrukken niet altijd mogelijk. Gelukkig hebben we inmiddels veel ervaring opgedaan met groeipapier en weten we onze weg in groeipapier bedrukken goed te vinden. Antwoord op de vraag is daarom: ja, groeipapier bedrukken is mogelijk. Maar alleen met de juiste printer of drukker.


Wil je meer weten over groeipapier? We hebben er eerder al een heel blog aan gewijd, lees hier verder.


5. Papier van afvalresten

En dan hebben we nog papier wat niet hout als hoofdbestandsdeel heeft, namelijk Stone paper. Dit papiersoort bestaat namelijk voor 80% uit steen (en dus geen boomvezels). Door het steen te vermalen tot poeder en te mengen met gerecycled HDPE (dit is een schone kunststof), ontstaat er Stone paper.


Scheurvast en watervast

Een van de grote voordelen van Stone paper is dat het papier een hoge scheurweerstand heeft. Ook kan het goed tegen water. Hierdoor is dit papier ideaal voor bepaalde omstandigheden, zoals grafisch drukwerk wat lang moet meegaan. Denk aan wandelkaarten, posters etc.


De footprint van Stone paper

Doordat de footprint van Stone paper zoveel lager ligt dan pulp papier, rekenen we het tot een milieuvriendelijk alternatief op normaal papier. Het ligt maar liefst 67% lager en wordt geproduceerd zonder gebruik te maken van water, bleekmiddelen of gif.


Wil je er meer over weten? Lees dan hier.


En dan nog die ene rol...

... die we elke dag gebruiken: de papieren WC-rol. Toiletpapier is niet meer weg te denken uit ons leven. Gemiddeld gebruiken we ongeveer 8,6 velletjes toiletpapier per beurt, 57 vellen per dag. Opgeteld komt dat op 27 rollen per jaar, 2.200 rollen toiletpapier in een gemiddeld leven... Dat zijn nog eens wat getallen.


Gebruik jij al een duurzaam alternatief?

Wij zijn groot fan van het wc papier van The Good Roll. Met hun catchy producten (een pareltje om uit te stallen in je toilet) produceren zij 100% boomvriendelijke en duurzame toiletrollen. De rollen bevatten geen chloor-, kleur- en geurstoffen.


Wij worden niet alleen blij van het duurzame aspect aan hun product, maar het oog wil ook wat. Wat een top merk! Ben je nieuwsgierig geworden? Check dan even hun site.

paperwise papier

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page