top of page
Foto van schrijverAnna Nanine

Heerlijke vegan chocoladecake: het ultieme recept voor zoetekauwen!

Zo nu en dan heb ik enorm zin in zoete dingen, zal wel iets met hormonen zijn ;)) Ben jij net als ik dol op chocolade en zoek je een verrukkelijk vegan recept? Dan is deze makkelijke vegan chocoladecake perfect voor jou! Deze smeuïge cake is een droom voor elke zoetekauw en biedt een geweldig alternatief op de traditionele chocoladecake.

vegan chocoladecake

In dit recept maak ik gebruik van plantaardige ingrediënten. Hierdoor kunnen zowel veganisten als mensen met een lactose-intolerantie genieten van deze heerlijke traktatie. De combinatie van rijke cacaopoeder en pure cholocade zorgen voor een intense chocoladesmaak die je smaakpupillen betoveren.


Ik heb lange tijd gezocht naar een cake die zowel luchtig als vochtig was. En gelukkig heb ik hem gevonden. Elke hap puur genot! Deze chocoladecake zal je zeker verrassen en je proeft geen verschil tussen een normale en deze vegan chocoladecake.


Dus haal je bakvorm tevoorscheid en bereid je voor op het ultieme genot van deze overheerlijke vegan chocoladecake. Eén hap en je zult je afvragen waarom je niet eerder bent overgestapt naar het veganistische bakken!


 

Ingrediënten vegan chocoladecake

  • 200 gr tarwebloem

  • 200 gr suiker

  • 40 gr cacao

  • 225 ml plantaardige melk

  • 75 ml zonnebloem olie

  • 1 tl baking soda

  • 2 tl azijn

  • 1 zakje vanillesuiker

  • snufje zout

  • 240 gr pure chocolade (bijvoorbeeld Hands Off Seriously Dark)


Bereidingswijze vegan chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

  • Vet een bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier

  • Meng in een grote kom eerst alle droge ingredienten, zoals de bloem, suiker, cacaopoeder, baking soda, vanillesuiker en het zout. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.

  • Voeg in een andere kom alle natte ingredienten, zoals de plantaardige melk, olie en azijn.

  • Meng de droge en natte ingredienten samen tot een glad beslag. Meng op het laatst de kleine brokjes pure chocolade toe en giet het beslag in de bakvorm.

  • Bak de cake in een voorverwarmde oven gedurende 30 tot 35 minuten (of tot wanneer een tandenstoker er schoon uitkomt als je erin prikt).

  • Laat de cake helemaal afkoelen, voordat je hem uit de bakvorm haalt.

vegan chocoladecake

Nog enkele tips voor de lekkerste vegan chocoladecake

Nu je de basisstappen kent, geef ik je nog wat extra tips voor de perfecte vegan chocoladecake. Tips voor het bakken:

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte tijdens het bakken.

  • Meng de droge ingrediënten goed door voordat je de natte ingrediënten toevoegt. Dit zorgt ervoor dat alles gelijkmatig wordt gemengd en voorkomt klontjes in het beslag.

  • Gebruik een kwalitatieve bakvorm van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat de cake gelijkmatig bakt en niet aan de bodem blijft plakken.

  • Controleer de cake regelmatig tijdens het bakken om te voorkomen dat hij te gaar wordt. Prik met een tandenstoker in het midden van de cake om te controleren of hij gaar is. Als de tandenstoker er schoon uitkomt, is de cake klaar.

  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Dit zorgt ervoor dat de cake steviger wordt en voorkomt dat hij uit elkaar valt.


Toppings voor een lekkere vegan chocoladecake.

Wil je nog wat variatie of wat lekkere toppings toevoegen aan je chocoladecake? Ik heb een paar leuke suggesties voor je.


vegan chocoladecake
  1. Frambozen: Voeg verse frambozen toe aan het beslag voordat je het in de bakvorm giet. Dit geeft een frisse en fruitige twist aan de cake.

  2. Pindakaas: Voeg een laagje pindakaas toe tussen twee lagen chocoladecake voor een heerlijke combinatie van chocolade en pindakaas.

  3. Kokos: Bestrooi de bovenkant van de cake met geraspte kokos voor een tropische smaak.

  4. Noten: Hak wat noten, zoals walnoten of amandelen, fijn en voeg ze toe aan het beslag voor een knapperige textuur.

  5. Kokosslagroom: Maak een vegan kokosslagroom door een blikje volvette kokosmelk in de koelkast te zetten en de dikke roomlaag te scheiden van het water. Klop de room op met wat zoetstof en gebruik het als topping voor de chocoladecake.



Voordelen van een vegan chocoladecake

Naast het feit dat vegan chocoladecake diervriendelijk is, heeft het ook verschillende voordelen voor de gezondheid. In tegenstelling tot traditionele chocoladecake bevat vegan chocoladecake geen cholesterol, omdat het geen dierlijke producten bevat. Dit maakt het een gezondere keuze voor mensen met een hoog cholesterolgehalte of hartproblemen.


Bovendien bevat vegan chocoladecake vaak minder verzadigde vetten dan traditionele chocoladecake, omdat plantaardige oliën worden gebruikt in plaats van boter. Dit betekent dat het een lichtere optie kan zijn voor mensen die op hun gewicht letten of gewoon hun inname van verzadigde vetten willen verminderen.


Daarnaast zit vegan chocoladecake boordevol antioxidanten dankzij de cacao en donkere chocolade die worden gebruikt. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en kunnen zelfs bijdragen aan een gezonde huid en een sterker immuunsysteem.


Hoewel deze voordelen van toepassing kunnen zijn op vegan chocoladecake, is het nog steeds belangrijk om met mate te genieten van deze lekkernij.


Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met dit heerlijke recept en geniet van een heerlijk stuk vegan chocoladecake. Je zult versteld staan van hoe lekker het is, en je zult je afvragen waarom je niet eerder bent overgestapt op vegan bakken. Eet smakelijk!


Ben je benieuwd naar meer vegan recepten? Onlangs heb ik ook mijn favoriete vegan cheesecake recept gedeelt!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page