top of page

Ontspullen, waar begin je?

Ontspullen, een term die je steeds vaker tegenkomt. Maar wat betekent het en hoe begin je? Als ervaringsdeskundige op dit gebied, help ik je graag en geef ik je veel bruikbare en makkelijk toepasbare tips!


Hoe mijn minimalistische levensstijl begon…

Mijn minimalistische levensstijl begon toen ik afscheid nam van mijn grote-mensen-huis. Mijn droom was om in Europa rond te gaan reizen in mijn camper. Dus mocht ik van 130m2 woonruimte naar een schamele 12m2. Je begrijpt dat ik toen flink moest gaan ontspullen. Dit was een hele opgave, maar wel eentje waar ik geen spijt van heb. Het hebben van weinig spullen geeft mij namelijk rust in mijn hoofd, het gevoel van vrijheid en mijn leven is eenvoudiger geworden. Wil jij dit ook?


Sammy Ray ontspullen

Het bevrijdende gevoel van ontspullen

Vaak gebeurd het dat mensen willen ontspullen na een grote gebeurtenis. Zoals bijvoorbeeld een verhuizing, scheiding of een overlijden. Ook voor mij was dit een aanleiding waarop ik grote stappen kon zetten in het ontspullen. Want minder spullen betekend voor mij rust aan mijn hoofd. Maar ook minder prikkeling van pijnlijke herinneringen en een schoon nieuw begin. Het werkt bevrijdend! Ik heb hier eerder ook een blog over geschreven, over minimalisme.


Tips om jouw plek te ontspullen

Een volle woonkamer, rondslingerend speelgoed, een stoel vol gedragen kleding en kasten die overhoop liggen. Misschien herken je jezelf hier wel in. Geeft dit onrust en wil je graag een opgeruimd huis? Ik heb een hele lijst van tips voor jou samengesteld, zodat jij de eerste stap naar een opgeruimd leven kan zetten.


Van grote tot kleine acties, ontspullen gaat vaak in golven. Het ene moment heb ik het gevoel dat ik alle overbodige spullen wel uit mijn huis heb gedaan. Maar een tijdje later zie ik mijn keukenkastje weer vol overbodige rommel liggen. Hoe dit kan? Dat is eigenlijk best simpel. Want als je eenmaal hebt besloten om iets niet weg te doen, zoals die ene sinaasappelpers. Maar je hebt maanden later hem nog steeds niet gebruikt, dan valt het extra op.


sammy ray ontspullen

De voorbereidingen voor ontspullen

Wil je gaan starten met ontspullen, dan is het fijn om wat voorbereidingen te treffen. Op die manier houdt je deze levensstijl langer vol en is ontspullen een stuk makkelijker!


Stap 1

Zet de voordelen van ontspullen op een rij. Maak een lijstje voor jezelf wat jouw voordelen zijn van minder spullen hebben. Zo vond ik het bijvoorbeeld erg fijn dat ik niet eindeloos zou hoeven zoeken naar iets. Maar ook dat ik mijn huis(je) een stuk makkelijker opgeruimd kon houden.


Stap 2

Neem een momentje de tijd voor jezelf als je iets koopt. Vraag jezelf af: heb ik dit echt nodig? Kan ik dit ook van iemand lenen? Word ik hier echt blij van?


Stap 3

Maak van ontspullen een gewoonte. Ruim regelmatig je huis op en vraag jezelf af of je dit echt nodig hebt. Mijn ervaring is dat hoe vaker je dit voor jezelf doet, hoe makkelijker het wordt om geen overbodige spullen te kopen. Ik geef nu heel bewust mijn geld uit aan spullen die ik echt nodig heb of waar ik heel blij van wordt.


En dan nu mijn tips om jouw huis te gaan ontspullen:


1. Begin klein

Je wilt graag minder rommel om je heen, maar je ziet op tegen het opruimen? Begin klein. Denk niet in grote projecten, maar loop een rondje in huis en vraag jezelf af: “wat kan ik nu direct wegdoen”. Start bijvoorbeeld met de bestek-lade. Leg alles op het aanrecht en vraag jezelf af wat je de afgelopen maanden niet hebt gebruikt. Dit kan dan weg.


2. Weg-doos

Zet een doosje klaar waar je overbodige spullen in kwijt kunt. Je hoeft nog niet direct te beslissen wat je precies hiermee wilt gaan doen. Je parkeert ze gewoon even in de doos.


3. Wegbrengen

Ga met het doosje overbodige spullen aan de slag. Zijn er dingen die je kunt weggeven of verkopen? Kan het naar de kringloop worden gebracht? Of breng het naar de recycling. Het geeft een goed gevoel als je de spullen een nieuw leven kunt geven of op de juiste plek brengt.


4. Dagelijks ritueel

Maak van ontspullen een dagelijks ritueel. Ga er bijvoorbeeld elke dag na het eten kort mee bezig. Werk elke keer een klein stapeltje kleding door of zoek één keukenkastje uit. Zo houdt je het overzichtelijk en dragelijk. En in een heleboel kleine stapjes, kun je ook veel voor elkaar krijgen!


5. Digitaal ontspullen

Ontspullen hoeft niet te betekenen dat het alleen om fysieke spullen gaat. Het geeft ook rust als je bijvoorbeeld je computer opruimt, je mailtjes uitzoekt, overbodige apps van je telefoon afhaalt en je digitale foto’s uitzoekt.


6. Boekenverzameling

Verzamel al je boeken op één plek en vraag jezelf af: “Bewaar ik dit boek omdat ik vind dat ik hem moet lezen?” Is het antwoord ja, dan mag dit boek weg. Je leven voelt vrijer als je los bent van deze verwachtingen en dingen die moeten.


7. Kasten ontspullen

Zoek je voorraadkast of kastjes uit. Haal alle producten uit de kast en controleer op de houdbaarheidsdatum. Maak direct het kastje even schoon. Zet daarna alleen de spullen terug die je ook echt gaat opeten. Heb je dubbele producten, zet deze dan naast elkaar. Zo zie je in één oogopslag of je nog genoeg pasta hebt liggen.


8. Keukenapparatuur

Bekijk je keukenapparatuur. Zijn er apparaten die meerdere functies hebben? Sommige keukenmachines vervangen in een keer vier andere apparaten, dat geeft een hoop ruimte!


9. Decoratie

Check de decoratie in je huis. Heb je dit echt allemaal nodig of mag er ook wat weg? Plaats dit dan in een groepje bij elkaar, in plaats van overal losse spulletjes.


10. Kledingkast

Ga met je kledingkast aan de slag. Welke items heb je dit jaar niet gedragen? Of wat is kapot of te klein. Doe het weg. Verkoop het op Vinted of breng het weg naar de kringloopwinkel. En gebruik niet de smoesjes als; deze broek pas ik volgend jaar wel weer ;) Ontspullen voelt bevrijdend, net als een opgeruimde kledingkast. Vol met kledingstukken die je graag draagt.


11. Lenen

Gebruik je iets bijna nooit? Maar kun je het eenvoudig lenen of huren? Denk bijvoorbeeld aan een hoge keukentrap om de dakgoot te reinigen? Doe het dan weg. Er zijn vast wel buren bij wie je dit item kan lenen of je huurt het bij de bouwmarkt.


12. Herinneringen box

Wil je nog een stapje verder gaan met ontspullen? Maar zijn de items waar een herinnering aan vastzit nog een stap te ver? Plaats deze dan in een doos op zolder en kijk er een jaar later nog eens naar. Wil je ze dan weg doen, maak er een foto van en die herinnering blijft.



 

Zoals eerder genoemd ben ik gaan ontspullen toen ik ging wonen in een camper. Inmiddels heb ik dit huis op wielen verruild voor een Tiny House in Nederland. En gelukkig is een verhuizing voor een minimalist erg makkelijk. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat het jouw veel kan gaan brengen, als je start met ontspullen. Het leven wordt overzichtelijk en je draagt geen onnodige ballast met je mee. En wist je dat het ook een stuk duurzamer is om zo te leven?


Blijf je graag op de hoogte van alles omtrent duurzaamheid, duurzame cadeau’s en een duurzaam leven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

15 weergaven0 opmerkingen
bottom of page