top of page
Foto van schrijverAnna Nanine

Een leven zonder afval (zonder geld uit te geven)

Bijgewerkt op: 30 okt. 2023

Een leven zonder afval klinkt behoorlijk heftig, vind je niet? Vanuit enthousiasme en goedbedoelde intenties beginnen, maar dan blijkt het toch wel lastig te zijn. Zo begon het bij ons thuis ook. Een zero waste levensstijl blijkt toch wel wat moeilijker te zijn dan gedacht. En daarom geven we je graag onze leven zonder afval tips, gewoon als opstapje zodat het beter is vol te houden ;)


Een leven zonder afval is beter houdbaar door het nemen van geleidelijke, kleine en bewuste stappen. Voel je vooral niet geïntimideerd door alle geweldige zero waste* bewegingen. Wij zijn in ieder geval erg trots en blij om je wat meer over een leven zonder afval te vertellen.

leven zonder afval zero waste

Er zijn een aantal stappen te implementeren in je leven die niet moeilijk zijn toe te passen. We hebben ons in dit artikel ook beperkt tot de stappen die je kunt zetten, zonder dat het direct geld gaat kosten. We gaan beginnen, volg onderstaande stappen op voor een leven zonder afval:


Stap 1 > Voordat je het weggooit…

De eerste stap die je kunt zetten om je afval te verminderen, is door je afval te bestuderen. Dat klinkt natuurlijk een beetje gek. Maar wat we ermee bedoelen is om eens je afval goed te bekijken voordat je het weggooit. Overweeg of het echt in de afvalbak hoort. Sommige materialen kunnen bijvoorbeeld worden gerecycled of gecomposteerd.


Wij waren erg verrast toen we ontdekte dat een aantal spullen helemaal niet thuis hoorde in de afvalbak. Wat dacht je bijvoorbeeld van papieren handdoekjes? Deze zijn composteerbaar. Neem je afval dus eens onder de loep en let erop waar je het meeste van weggooit. Zijn dit voedselverpakkingen, schoonmaakproducten, schoonheidsproducten? Het helpt om hier goed naar te kijken, om te zien welke impact het heeft om afval te verminderen.


Stap 2 > Lekker opruimen…

Door je huis op te ruimen, maak je fysiek ruimte vrij. Maar de grootste winst is te behalen in de ruimte van tijd en aandacht die het ons geeft. Als we minder spullen hebben, is de kans groter dat we zuinig omgaan met de resterende bezittingen. Hierdoor gaat alles langer mee.


Doordat je beter zicht hebt op alle spullen die je hebt, is de kans ook minder groot dat je geen onnodige items (of dubbele spullen) gaat bijkopen. Door goed op te ruimen en een minimalistischer huis te genereren veranderen we automatisch onze koopbehoeften en gewoontes.


Stap 3 > Lenen en tweedehands kopen…

Het is geen verrassing dat zodra we minder nieuwe items kopen er minder afval wordt gecreëerd. Gelukkig is tweedehands een duurzame hype geworden en geliefd bij veel mensen.


Door tweedehands te kopen volgt het item automatisch een duurzame route. Het verminderd daardoor de verpakking-, productie- en verzendingindustrie, in tegenstelling tot wanneer we nieuwe items kopen. Wil jij weten welke duurzame verzendkeuzes wij maken als winkel? Lees dan ons blog: Duurzaam verzenden, zo doen wij dat.


Voordat je iets nieuws wilt gaan kopen, kijk dan even of je het misschien van een vriend of familielid kunt lenen of tweedehands kunt kopen. Stel je aankoop eens uit om te zien of je het echt nodig hebt / wilt hebben. Als je namelijk even wacht voordat je het koopt, verdwijnt het eerste koopimpuls en kunnen we beter en helderder nadenken.


Stap 4 > Voedselverspilling…

Een inkoppertje waarschijnlijk, maar we verspillen met z’n allen enorm veel voedsel. Wist je dat voedsel – en niet plastic – de grootste vervuiler is op de stortplaats? Er is ingeschat dat ongeveer 40% van het voedsel verloren gaat. Dat doet best pijn om te horen, vinden wij.


Hoog tijd om eens goed naar ons eigen verbruik te kijken. De manier waarop wij onze voedselverspilling hebben aangepakt is door weekboodschappen te doen. Op vrijdag maken we een lijst voor de hele week wat we precies nodig hebben en alleen deze boodschappen kopen we. Buiten het feit dat we op deze manier veel minder voedsel verspillen, scheelt het ook veel geld in onze portemonnee. Want door 1 keer met een boodschappenlijst de boodschappen te doen, is de verleiding veel minder groot om impuls aankopen te doen. Oja, en nog een kleine welbekende tip: doe geen boodschappen als je trek hebt ;)


leven zonder afval zero waste smoothie

We zijn ook erg creatief geworden met etensresten. Zo gaat ‘oud’ fruit in de blender voor een heerlijke smoothie, maken we van diverse losse groenten nog net op tijd een groentebouillon en bakken we van overrijpe bananen een lekker bananenbrood.


Verder hebben wij nog eens kritisch naar onze koelkast gekeken. Sommige groente kun je het beste wel in de koelkast bewaren, andere beter van niet. Doordat we zijn gaan opzoeken wat waar bewaard moet blijven, gooien we ook minder overrijpe of verrotte groenten weg.


Bekijk eens onze vegan recepten ter inspiratie.


Stap 5 > Repareren kun je leren…

Wanneer een apparaat stuk, erg vuil of beschadigd is gooien we het al snel weg. Maar is dit wel nodig? Met een beetje onderzoek en kennis kun je het soms nog wel repareren. En kun je dit niet zelf? Vraag eens rond of iemand anders dit voor je kan doen.


Zo hadden wij laatst een prachtige blender, maar het elektradraad had te dicht bij het vuur gestaan. Deze was gesmolten en daardoor werkte het hele apparaat niet meer. Nu zijn we zelf niet echt helden wat betreft het repareren van elektrische apparaten, maar kennen we toevallig nog een handige oud-buurjongen. Hij zag het wel zitten om de stekker te vervangen. Het was uiteraard veel makkelijker voor ons geweest om gewoon een simpele nieuwe blender te kopen, maar door het te repareren is dit niet nodig geweest.


Ga op ontdekkingstocht, want veel spullen kunnen toch nog als nieuw worden gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van je vloerkleed. Zit hier een vlek in? Vaak kan dit (op geheel natuurlijke manier) nog gereinigd worden. Ontdek het!


En mocht het echt niet meer te repareren zijn; recycle het. Wie weet kunnen ze er bij een kringloopwinkel nog iets moois van maken.

leven zonder afval zero waste reduce reuse recycle sammy ray

Stap 6 > Gebruik wegwerpartikelen…

Ok, deze klinkt een beetje gek. We weten het. Maar wanneer je de opvatting hebt om groener en duurzamer te leven, kan je de verleiding soms moeilijk weerstaan om alles van plastic je huis uit te gooien. Maar dit is nu net niet de bedoeling. Heb je nog wegwerp bestek, plastic bordjes of boterhamzakjes in huis liggen. Gebruik deze dan vooral. Waar het met name om gaat is dat ze niet steeds opnieuw gekocht gaan worden.


Laat elk item nog zijn doel dienen. Dit geeft jezelf ook de tijd om langzaam aan alles te ontdekken met betrekking tot een zero waste leven. Je kunt hierdoor makkelijker plasticvrije alternatieven integreren in je nieuwe afvalvrije levensstijl. Om je op weg te helpen, hopen we bij Sammy Ray binnenkort een starterskit voor Zero Waste aan te bieden. Dit geeft je alvast een zet de goede richting op van deze nieuwe levenswijze.


Stap 7 > Geef een duurzaam cadeau...

leven zonder afval zero waste kersenpitten nekkussen

Cadeautjes geven vinden veel mensen leuk. Wij houden er ook heel erg van! Maar door nieuwe producten te kopen en weg te geven, dragen we niet echt ons steentje bij aan een leven zonder afval.


Wist je dat Sammy Ray - ons huismerk - bestaat uit producten die bijna allemaal gemaakt zijn van afval- en restmateriaal? Zo ontvangen we het textiel bijvoorbeeld van diverse ateliers waar stukjes stof over blijven. Zoals bijvoorbeeld de ontspannen oogmaskers en nekkussens. Op zoek naar meer inspiratie? Check dan eens onze duurzame cadeautips.


We hopen dat we je hebben kunnen inspireren om een minder verkwistend leven te gaan leven. Mocht je nog aanvullende tips hebben? Deel ze dan met ons in de opmerkingen. Wil je meer weten over duurzaam leven? Lees dan ons artikel Wat is duurzaam nu precies?


*Zero waste betekent: Het niet produceren van afval door het maken van bewuste en verantwoordelijke keuzes voor producten. Deze producten zijn ecologisch verantwoord en door middel van hernieuwing eindeloos kunnen worden behouden en hergebruikt.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page